Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Členovia snemovne hlasovali za to, aby väznica Guantánamo ostala otvorená

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americká Snemovňa reprezentantov hlasovala v utorok za to, aby bola americká väznica Guantánamo na Kube naďalej otvorená. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Zákonodarcovia z dolnej komory amerického Kongresu hlasovali zväčša podľa straníckej príslušnosti. Ponechali tak v platnosti súčasný zákon, ktorý zabraňuje využitiu peňazí daňových poplatníkov na výstavbu alebo zrenovovanie zariadení v Spojených štátoch, do ktorých by boli presunutí podozriví teroristi a ďalší väzni z Guantánama.

Išlo o prvé hlasovanie odvtedy, čo prezident Barack Obama minulý mesiac vyhlásil, že stále je odhodlaný zatvoriť väznicu Guantánamo. Obama dal prvýkrát tento sľub pred vyše štyrmi rokmi, ale Kongres jeho plán neustále zamieta.

Obama a jeho spojenci z Demokratickej strany, napríklad člen snemovne Jim Moran zo štátu Virgínia - ktorý na pôde snemovne podporuje Obamov plán - tvrdia, že je nespravodlivé zadržiavať väzňov na neurčito bez súdneho procesu. Argumentujú tiež tým, že len pomerne málo zadržiavaných patrí do teroristickej siete al-Káida.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu