Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Krutý osud väzňa v Guantaname: 11 rokov ho zadržiavali bez obvinenia!

Väznica Guantanamo
Väznica Guantanamo (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký federálny sudca nariadil prepustenie muža trpiaceho vážnym psychickým ochorením, ktorého viac ako 11 rokov zadržiavali na základni Guantánamo bez vznesenia obvinení. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Sudánca Ibráhíma Idrísa zajali v roku 2001 pakistanské sily, keď sa spolu so skupinou ozbrojencov al-Káidy pokúšal vniknúť do krajiny zo susedného Afganistanu.

Na Guantáname ho ako nepriateľského bojovníka zadržiavali od januára 2002, ale nikdy voči nemu nevzniesli oficiálne obvinenia. Už krátko po príchode na základňu mu armádni psychiatri diagnostikovali schizofréniu a umiestnili ho na psychiatrickom oddelení väzenskej nemocnice. 

Idrísovi právnici sa dlhé roky snažili o jeho oslobodenie s tvrdením, že vzhľadom na ťažké duševné ochorenie a následky diabetu nepredstavuje hrozbu pre bezpečnosť USA.

Sudca federálneho okresného súdu v metropole Washington Royce Lamberth vydal stručný príkaz na prepustenie v piatok po tom, ako americké ministerstvo spravodlivosti stiahlo svoje námietky voči takému kroku. Dôvod zmeny postoja ministerstva nie je známy. Očakáva sa, že päťdesiatnika Idrísa po prepustení prepravia do domovského Sudánu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu