Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V Bavorsku sú naďalej problémy s povodňami, nevydržali dve hrádze

V Bavorsku sú naďalej problémy s povodňami, nevydržali dve hrádze Zobraziť galériu (4)
V Bavorsku sú naďalej problémy s povodňami, nevydržali dve hrádze (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký prezident Joachim Gauck dnes dodával odvahu ľuďom, postihnutým záplavami a poďakoval sa záchranárom, ktorí pomáhali v oblastiach, zasiahnutých katastrofou.

Gauck ocenil vzájomnú solidaritu a rozhodnosť ľudí, ako aj pomoc a podporu, ktorá sa v týchto hodinách prejavuje. Tým, ktorí boli v nasadení a neúnavne pomáhali, tlmočil odkaz: "Spolu to dokážeme!"

V Bavorsku sú naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Hladina rieky Dunaj spôsobuje v Bavorsku naďalej problémy. V kraji Deggendorf dnes nevydržali dve hrádze. Jedna hrádza sa pretrhla pri obci Winzer a voda najprv zaplavila len jednotlivé majere. O niekoľko hodín sa pretrhla hrádza aj pri ústí rieky Isar do Dunaja.

V noci na stredu sa očakáva, že vysoká voda v Deggendorfe dosiahne vrchol a hladina Dunaja tam bude mať 8,44 metra, čo by bola doteraz najvyššia nameraná hodnota, uviedla tlačová agentúra DPA.

V Bavorsku sú naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila pomoc oblastiam v Bavorsku, postihnutým rozsiahlymi povodňami. Spolková vláda má na okamžitú pomoc pripravených 50 miliónov eur, povedala Merkelová v bavorskom meste Passau. Ďalších 50 miliónov eur vyčlení na pomoc obetiam povodní spolková krajina Bavorsko.

Nemecké Porýnie zatiaľ uniklo katastrofe, aká postihla juh a východ krajiny. Hladina Rýnu v Severnom Porýní-Vestfálsku počas dnešného dňa síce stúpala, ale oveľa pomalšie ako v pondelok. V Bonne, Kolíne a Düsseldorfe počas dneška ešte očakávali stúpnutie hladiny o 20 až 30 centimetrov. Vo Wormse a Mannheime však už hladina klesla.

V Bavorsku sú naďalej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Koncom mája a začiatkom júna nie je vysoká hladina Rýna ničím nezvyčajným. Pred 30 rokmi namerali v Kolíne 9,96 metra a zaplavilo staré mesto. Vtedy odborníci vyvinuli a zaviedli koncepciu prenosných ochranných stien.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu