Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Netreba sa báť, Vodné dielo Gabčíkovo ľudí ochráni

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Situácia na Vodnom diele Gabčíkovo je momentálne stabilizovaná, informovala o tom hovorkyňa Vodohospodárskej výstavby, š.p. Diana Migaľová. Elektráreň ide na maximálny výkon, čo predstavuje približne 3500 metrov kubických za sekundu.

V prípade potreby sa voda bude púšťať aj cez obe plavené komory, cez ktoré môže pretiecť až 2 500 metrov kubických za sekundu. "Obyvatelia v priľahlých obciach preto môžu byť pokojní. Vodné dielo ich aj tentoraz ochráni pred povodňami," hovorí Migaľová.

"Vodné dielo Gabčíkovo doteraz vždy splnilo svoju protipovodňovú funkciu. Ľudia i obce v okolí vodného diela sú preto aj tentoraz v bezpečí," hovorí Migaľová. Za dvadsať rokov prevádzky sa v celom úseku Vodného diela Gabčíkovo na oboch stranách Dunaja podľa nej výrazne zvýšila protipovodňová bezpečnosť území.

Podstatou zvýšenia protipovodňovej bezpečnosti je rozdelenie povodňových prietokov do prívodného kanála a pôvodného koryta Dunaja. Funkčnosť takéhoto systému sa potvrdila pri všetkých väčších povodniach, aké sa u nás vyskytli napríklad v rokoch 1992, 1997, 2002 a 2006, dodáva hovorkyňa.

Zamestnanci Vodohospodárskej výstavby sú v pohotovosti a pripravení na zvládnutie situácie. Momentálne zasadá technický štáb. "Počas týchto dní očakávame veľkú vodu, ktorú však vieme previesť do Dunaja cez Vodné dielo Gabčíkovo a cez hate na stupni Čunovo. Rovnako ako Gabčíkovo, tak aj nižšie položené územia sú chránené hrádzami," dodala Migáľová.

Ide najmä o obce Vojka nad Dunajom, Bodíky a Dobrohošť, ktoré sú chránené hrádzami na prívodnom kanáli a hrádzami na starom koryte Dunaja. Vodné dielo Gabčíkovo je naprojektované tak, aby jeho hrádze dokázali previesť storočnú vodu.

Plavebné komory Vodného diela Gabčíkovo majú dĺžku 275 m a šírku 34 metrov. V roku 2012 naplnili plavebné komory 4063-krát a počas toho preplavili 13 767 plavidiel. Od začiatku prevádzky Vodného diela Gabčíkovo v roku 1992 bolo preplavených celkom 318 176 plavidiel, čo predstavuje 122 901 099 ton nákladu a 5 731 255 osôb .

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu