Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Fico: V čase najväčšej kulminácie hladiny budeme na hrane

Robert Fico po kontrolnom lete vrtuľníkom letky Ministerstva vnútra SR nad oblasťami postihnutými záplavami.
Robert Fico po kontrolnom lete vrtuľníkom letky Ministerstva vnútra SR nad oblasťami postihnutými záplavami. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Už teraz je jasné, že keď príde najväčšia prívalová vlna a Dunaj bude kulminovať, budeme na hrane. Takto zhodnotil premiér SR Robert Fico situáciu v najviac zaplavených oblastiach v okolí Dunaja po svojom inšpekčnom prelete ponad zaplavené územia. Ten vykonal spolu s ministrom obrany Martinom Glváčom.

Fico priznal, že situáciu monitoroval dnes už o pol šiestej ráno, keď sa bol pozrieť na petržalskej hrádzi. "Keď som to teraz porovnal pri lete vrtuľníkom, bolo jasne vidieť, že odvtedy voda výrazne stúpla a že v čase najväčšej kulminácie hladiny budeme na hrane," uviedol premiér. Verí však, že doterajšie opatrenia ochránia pred vodou dotknuté oblasti. "Ale bude to otázka pár centimetrov, verím preto, že budeme mať aj šťastia," podotkol premiér.

Podľa jeho slov je k okamžitému nasadeniu pripravených 900 hasičov, rovnako vojaci a ťažká technika, ktorá by mala pomáhať pri preprave osôb a tovaru do Devína a z Devína. Fico zároveň ocenil doterajšiu prácu všetkých zložiek, ktoré zabezpečili ochranné a preventívne opatrenia.

Minister obrany Martin Glváč podotkol, že opatrenia, ktoré boli doteraz vykonané, boli urobené aj nad rámec zákonných povinností. "To, čo je najdôležitejšie, je ochrana ľudí, ich zdravia i majetku," zdôraznil Glváč a skonštatoval, že všetky doterajšie opatrenia boli veľmi dobre skoordinované.

Premiér zopakoval, že Devín je chránený pred storočnou vodou. "V samotnej Bratislave sme schopní dodatočnými opatreniami brániť sa aj tisícročnej vode," skonštatoval.  

Fico nechcel špekulovať o tom, aké by boli škody, keby voda prerazila, či presiahla postavené zábrany. "Momentálne sme urobili všetko, čo bolo v našich silách, verím, že systém protipovodňovej ochrany bude fungovať a zvládneme to bez ťažkostí," uviedol.

Zároveň dodal, že ak by bolo potrebné vyčleniť finančné prostriedky na prípadné nahradenie škôd na komunikáciách, vláda je pripravená vec riešiť. "Vláda zasadne a napriek napätej finančnej situácii rozhodne o pridelení finančných prostriedkov," povedal Fico s tým, že tak ako každá aj súčasná vláda musí byť pripravená na to, že môžu prísť živelné pohromy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu