Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veľká voda mieri do dolných tokov Labe a Dunaja!

Dunaj prekonal deväť metrov Zobraziť galériu (9)
Dunaj prekonal deväť metrov (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ/BERLÍN - K dolným tokom Labe a Dunaja sa dnes priblížia mohutné prívaly vody, ktoré už tri dni zaplavujú obce v Českej republike, v Nemecku a v Rakúsku. Meteorológovia očakávajú kulmináciu Dunaja v Dolnom Rakúsku a vo Viedni, na veľkú vodu sa pripravuje Bratislava.

Kritické okamihy čakajú aj Sasko s metropolou Drážďany, kde s obavami čakajú na Labský príval. Zatiaľ čo na juhu Čiech a v niektorých bavorských okresoch už voda pomaly opadá, veľké mestá na Labe a Dunaji - Drážďany, Viedeň, Bratislava alebo Budapešť - sa pripravujú na najhoršie.

Dunaj prekonal deväť metrov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V Nemecku sú v pohotovosti desaťtisíce hasičov, vojakov a záchranárov a vláda postihnutým lokalitám už prisľúbila 100 miliónov eur. Mobilizujú sa aj hasiči v Rakúsku, kde už evakuovali stovky ľudí. Povodňová pohotovosť platí v Bratislave a v Budapešti.

Dunaj prekonal deväť metrov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Bilancia záplav nie je úplná, podľa dostupných informácií si povodne zatiaľ v strednej Európe vyžiadali smrť približne pätnástich ľudí, z toho zrejme osem v Česku.

Dunaj prekonal deväť metrov
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

ČR hlási prvé prípady rabovania v zatopených oblastiach

Česká polícia eviduje štyri prípady rabovania v zatopených oblastiach. Dva v stredných Čechách a dva v severočeskom meste Ústí nad Labem. Zadržaní sú podľa policajného prezidenta Martina Červíčka recidivisti, v poslednom prípade v Ústí nad Labem ide o mladistvú zlodejku, ktorá sa vyzbrojila páčidlom.

Informácie priniesol v utorok spravodajský portál iDNES.cz. Jeden prípad sa stal v Kralupoch nad Vltavou, ďalší v okrese Kolín a dva v Ústí nad Labem, spresnila hovorkyňa policajného prezídia.

Prvý prípad zverejnila polícia už v pondelok 3. júna. V Kralupoch nad Vltavou hliadka zadržala približne 30-ročného muža, ktorý sa snažil dostať do jedného z evakuovaných domov. Neznámy zlodej vykradol dom aj v Chotuticiach v okrese Kolín. Využil to, že sa zosunula časť múru a z evakuovanej budovy ukradol šperky.

Ďalšie rabovanie zistila polícia v utorok v ústeckej štvrti Krásné Březno. Mladistvá slečna si v jednom dome chcela otvoriť páčidlom dvere do opustených bytov a odcudziť z nich veci, zadržala ju však hliadka, ktorá bola na kontrole domov.

O prípade rabovania informovala aj Praha. Zlodej ukradol z auta batoh s dvoma mobilmi. Hovorkyňa policajného prezídia upozornila, že prípad nemusí byť klasifikovaný ako rabovanie. Za krádež v období živelnej pohromy hrozia oveľa tvrdšie tresty, navyše nezáleží na výške škody, ktorú zlodej spôsobí. Páchateľ môže byť odsúdený až na osem rokov väzenia, pripomenul web iDNES.cz.

Ľudia sa rabovania obávajú, a niektorí preto odmietajú evakuáciu. Iní sa vracajú, aby strážili svoje obydlia. Mestská polícia v ústeckej štvrti Střekov kvôli možnému rabovaniu povolala posily do miest, odkiaľ muselo odísť najviac ľudí. Teraz stráži štvrť 19 strážnikov, o osem viac než inokedy. Dôvodom boli podozrivé skupinky ľudí, ktoré obchádzali evakuovanú zónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu