Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Turecké demonštrácie zasiahli turistické centrá: Druhá obeť a tisíce zranených!

Rozsiahle demonštrácie v Turecku Zobraziť galériu (14)
Rozsiahle demonštrácie v Turecku (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Protivládne demonštrácie v Turecku, ktoré sa minulý týždeň rozpútali po zásahu polície proti aktivistom na istanbulskom námestí Taksim, si vyžiadali už najmenej druhú obeť z radov protestujúcich a niekoľko tisíc ľudí utrpelo zranenia. Vyplýva to z údajov organizácie Amnesty International, ktorá sa odvolala na zdravotnícke zdroje v Turecku.

Agentúra Reuters s odvolaním sa na televíznu stanicu NTV informovala, že najnovšou obeťou sa stal 22-ročný Abdüllah Comert. Zomrel v pondelok v nemocnici v meste Antakya ležiacom v provincii Hatay po tom, ako ho postrelili policajti pri zásahu proti demonštrantom. Comert bol podľa NTV členom mládežníckej organizácie najsilnejšej opozičnej strany v Turecku, socialistickej Republikánskej ľudovej strany (CHP).
      
Zdravotníci predtým s protestmi spojili úmrtie 20-ročného Mehmeta Ayvalitasa, ktorý prišiel o život pri zrážke taxíka s demonštrantami na diaľnici v Istanbule.
      
Mohutné demonštrácie pokračovali v pondelok štvrtým dňom okrem Istanbulu aj v Ankare, Izmire a ďalších mestách v celej krajine. Z odoziev na sociálnych sieťach vyplýva, že sa demonštrácie za účasti značného množstva ľudí konali najmä v mestách Adana, Samsun, Gaziantep a Diyarbakir.
      
Organizácia Amnesty International označila v pondelok použitie sily a množstva slzotvorného plynu zo strany bezpečnostných zložiek zasahujúcich proti demonštrantom za bezprecedentné, pričom vyzvala na obrátenie taktiky polície smerom k základným štandardom dodržiavania ľudských práv.
      
AI uvádza, že viacero demonštrantov čiastočne i trvalo osleplo v dôsledku použitia nadmerného množstva slzotvorného plynu, ktorý im bol údajne vstrekovaný priamo do tváre.
      
V samotnom Istanbule utrpelo podľa zdrojov AI z miestnych nemocníc zranenia približne 1500 ľudí, pričom v Ankare ich bolo okolo 400, podobne v Izmire. Najmenej dvoch ľudí podľa týchto údajov hospitalizovali so život ohrozujúcimi zraneniami.
      
Na dnes a stredu ohlásila varovný štrajk Turecká konfederácia odborových zväzov verejných pracovníkov (KESK) na protest proti tvrdým zásahom voči protestujúcim. Ľavicová konfederácia pracovníkov verejnej sféry združuje podľa agentúry Reuters približne 240.000 členov.



Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu