Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Turecká polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn

Turecká polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn Zobraziť galériu (4)
Turecká polícia použila proti demonštrantom slzotvorný plyn (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecké policajné sily použili v stredu v ranných hodinách slzotvorný plyn a vodné delá na rozohnanie stoviek demonštrantov v Istanbule a Ankare, kde protivládne protesty pokračujú už šiesty deň. Informovali o tom miestne médiá.

Demonštranti sa v oboch mestách pokúšali pochodovať smerom ku kanceláriám premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a odmietali uposlúchnuť výzvy na rozídenie sa. K zrážkam došlo aj v juhovýchodnej provincii Hatay hraničiacej so Sýriou, kde v pondelok počas protestov zomrel 22-ročný demonštrant.

Podľa súkromnej televíznej stanice NTV počas najnovších stredajších zrážok utrpeli v Hatayi zranenia dvaja členovia poriadkových síl a traja demonštranti. Tisíce ďalších demonštrantov sa zhromaždili na istanbulskom námestí Taksim, symbolickom centre protestov, ktoré vypukli v piatok a rozšírili sa do ďalších miest naprieč krajinou.

Protesty pokračujú napriek vládnym výzvam na ukončenie nepokojov, ktoré si doteraz vyžiadali už dve obete a stovky zranených. Opozícia obviňuje vládu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana z presadzovania reforiem smerujúcich k islamizácii spoločnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu