Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Turecko nakúpilo od USA 60 ton slzotvorného plynu a spreju

Turecké odbory začali pre protesty dva dni štrajkovať
Turecké odbory začali pre protesty dva dni štrajkovať (Zdroj: SITA)

TURECKO - Turecká vláda za posledných dvanásť rokov nakúpila slzotvorný plyn a korenistý sprej v hodnote 21 miliónov dolárov. Dodávateľmi boli USA a Brazília. I

Informujú o tom v utorok turecké médiá, ktoré údaje zverejnili v čase prebiehajúcich demonštrácií po celej krajine. Podľa ich informácií nakúpila vláda v Ankare viac ako 60 ton plynu a spreju. Väčšina má pochádzať z USA, ktoré podobné zásielky dodali aj do Egypta a to aj v čase demonštrácií proti autokratickému prezidentovi Husnímu Mubarakovi.

Na prehnané použite sily zo strany istanbulskej polície v utorok zareagoval jeden z opozičných poslancov. "Je pravda, že vládnuca strana vytvorila plynové komory ako nacisti, je pravda, že vláda strká nos do súkromného života každého," povedal Devlet Bahceli.

Turecká vláda sa v utorok ospravedlnila demonštrantom, ktorí boli zranení počas zásahu polície. Zároveň vyzvala na okamžité zastavenie protivládnych protestov, pri ktorých zahynuli už najmenej dve osoby a vyše 300 ľudí bolo zranených. Demonštrácie sa začali ešte v piatok v Istanbule pokojným protestom proti plánom na prestavbu populárneho námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum.

Eskalovali až po tom, ako polícia tvrdo zasiahla a aktivistov násilne rozohnala. Demonštrácie sa následne rozšírili po celej krajine a premenili sa na protesty proti konzervatívnej vláde premiéra Recepa Tayyipa Erdogana, ktorej cieľom je podľa kritikov islamizácia sekulárneho Turecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu