Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Protesty v Turecku: Hackerský útok na premiéra, toto sú požiadavky demonštrantov!

Rozsiahle demonštrácie v Turecku Zobraziť galériu (12)
Rozsiahle demonštrácie v Turecku (Zdroj: SITA)

ANKARA - Zástupcovia demonštrantov predložili dnes tureckej vláde svoje požiadavky. V prvom rade žiadajú, aby sa vláda vzdala plánov na prestavbu istanbulského parku a odvolala guvernérov a policajných veliteľov, ktorých považujú za zodpovedných za násilie, ktoré krajinu ovládlo v posledných dňoch.

Členovia skupiny Solidarita s Taksim dnes na stretnutí s prvým podpredsedom vlády Bülentom Arinčom okrem toho žiadali prepustiť zatknutých demonštrantov a zrušiť všetky obvinenia voči nim, vydať policajtom rozkaz prestať používať slzotvorný plyn a odstrániť prekážky, ktoré v krajine bránia prejavom slobody slova.
      
Demonštranti upozornili, že ďalší vývoj udalostí závisí od postoja a krokov vlády, informoval spravodajský server BBC.
      
Zástupcovia demonštrantov tiež odmietli utorkové Arinčovo ospravedlnenie sa zraneným demonštrantom. Jeho konštatovanie, že policajný zásah bol "nesprávny a nespravodlivý", "pripomínali občiansku vojnu".
      
Reakcia polície na piatkový pokojný protest proti plánom na výrub stromov a zásadnú rekonštrukciu obľúbeného parku a námestia Taksim v Istanbule vyvolala v celej krajine búrlivé demonštrácie, počas ktorých polícia nasadila slzotvorný plyn a vodné delá. O život prišli dvaja ľudia a ďalšie stovky na oboch stranách boli zranené.
      
Zásah polície za neprimeraný označil aj samotný premiér Recep Tayyip Erdogan. Príslušníci podľa neho viackrát reagovali neprimerane situácii, ale zdôraznil, že námestie Taksim nebude miestom, kde "si extrémisti budú robiť, čo sa im zachce".
      
Prezident Abdullah Gül, konfrontovaný rozsahom protestov, cez víkend priznal, že situácia je vážna. "Všetci musíme zaujať zodpovedný postoj zoči-voči týmto demonštráciám, ktoré dosiahli znepokojujúcu úroveň". Apeloval na políciu, aby "konala so zmyslom pre mieru".
      
Premiér už viackrát vyhlásil, že vláda neodstúpi od plánov na prestavbu námestia Taksim v Istanbule, ktoré je tradičným miestom zhromaždení, a pristúpi k výrubu stromov a výstavbe nákupného centra a mešity. Práve plány na rekonštrukciu námestia boli koncom týždňa príčinou zvolania pokojnej demonštrácie ochrancov životného prostredia, ktorá však prerástla do protivládneho protestu a rozšírila sa do ďalších miest.

Hackeri sa "nabúrali" do kancelárie premiéra

Hackeri v stredu oznámili, že napadli internetové stránky tureckej vlády a získali dôverné informácie o zamestnancoch kancelárie premiéra. Podľa nich išlo o krok na podporu protivládnych protestov. Vládny zdroj potvrdil, že emaily zamestnancov kancelárie sa stali terčom útoku hackerov, účty zasiahnutých však boli hneď odpojené od siete. K útoku sa prihlásila prostredníctvom Twitteru turecká odnož hackerskej skupiny Anonymous. Podľa vlastných údajov nezverejnili žiadne telefónne čísla a poskytnú len heslá emailových schránok, ktoré neobsahujú citlivé informácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu