Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Násilné demonštrácie v Turecku pokračujú: Strety s políciou už aj v Ankare!

Protesty v Turecku Zobraziť galériu (15)
Protesty v Turecku (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Tureckom v pondelok už štvrtý deň zmietajú násilné demonštrácie, ktoré sú poznačené brutálnymi zákrokmi polície voči ich účastníkom. Turci sa začali v Istanbule zhromažďovať ešte v piatok na protest voči zastavaniu istanbulského námestia Taksim, ich akcie sa však postupne premenili na protivládne protesty.

Premiér Recep Tayyip Erdogan protestujúcim odmieta ustúpiť a nazval ich "bandou vandalov". V pondelok má na programe štvordňové zahraničné turné a napriek napätej situácii doma ho neplánuje zrušiť.

Pondelkové demonštrácie v Istanbule boli relatívne pokojné, ešte v nedeľu v noci ich však poznačili tvrdé zásahy príslušníkov zásahových síl. Podobne tomu bolo aj v hlavnom meste Ankara. "Diktátor, odstúpiť," kričal dav nahnevaných demonštrantov v narážke na Erdogana. Protestujúci na policajtov hádzali kamene, tí zase odpovedali použitím slzotvorného plynu.

Minister vnútra Muammer Güler informoval, že polícia po celej krajine zatkla asi 1700 účastníkov protestov. Väčšinu z nich už podľa neho prepustili na slobodu. Pokiaľ ide o zranených, tých zatiaľ evidujú viac ako 400, väčšinou z radov civilistov. Niektorí utrpeli aj vážnejšie zranenia hlavy. Ľudskoprávne organizácie na čele s Amnesty International a Human Rights Watch tvrdé zákroky polície odsúdili.

Demonštrácie sa začali ešte v piatok v Istanbule relatívne pokojným protestom proti plánom na prestavbu populárneho istanbulského námestia Taksim, v okolí ktorého má vyrásť nákupné centrum. Eskalovali až po tom, ako polícia tvrdo zasiahla a aktivistov násilne rozohnala s pomocou obuškov, vodných diel a slzotvorného plynu. Demonštrácie následne rozšírili po celej krajine a premenili sa na protesty proti konzervatívnej vláde, ktorej cieľom údajne je podľa kritikov islamizácia sekulárneho Turecka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu