Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rozsiahle demonštrácie v Turecku: Zadržali 1700 ľudí, najmenej 173 zranených!

Nepokoje v Istanbule Zobraziť galériu (15)
Nepokoje v Istanbule (Zdroj: onedio.com)

ISTANBUL - Protivládne protesty v Turecku, spojené s potýčkami s políciou, sa pretiahli do noci na dnešok. Zapálené boli kancelárie vládnej islamskej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Izmire na západe krajiny. Ráno vládol už vo väčšine veľkých miest pokoj.

Najväčšie strety medzi demonštrantmi, vyžadujúcimi demisiu premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a poriadkovými silami sa odohrali v centre Istanbulu. Na Bosporskej triede vytrhali demonštranti dlažbu, strhli kryty autobusových zastávok a značky, aby si postavili barikády, napísala agentúra Reuters.

Rozsiahle demonštrácie v Turecku:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: onedio.com)

Zátarasy naďalej uzatvárali ulice vedúce k úradu premiéra, kde použila polícia najviac slzného plynu na rozohnanie protestujúceho davu. Tradične sa najviac protestujúcich zišlo na teraz už symbolickom Taksimskom námestí, kde protesty pred štyrmi dňami vypukli, a to kvôli plánu na vyrúbanie stromov v tamojšom parku v rámci kontroverzného developerského projektu. V sobotu námestia poriadkové sily na Erdoganov príkaz vypratali.

Tisíce ľudí manifestovali dlho do noci aj v Ankare, kde ich polícia tvrdo vytlačila z centrálneho námestia Kizilay. "Nikto ťa nechce, Tayyip!" skandovali demonštranti podľa agentúry AFP.


Rozsiahle demonštrácie v Turecku:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: onedio.com)

Kancelárie vládnej islamskej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) v Izmire zachvátil požiar v noci po tom, čo tam niekto vhodil niekoľko zápalných fliaš. Hasiči oheň pomerne rýchlo zlikvidovali.
   
Úrady tvrdia, že zranenia utrpelo 58 demonštrantov a 115 policajtov. Nezávislé zdroje hovoria zhruba o tisícke zranených, pričom len v Ankare je po vážnych poraneniach hlavy najmenej šesť osôb v kritickom stave. Organizácia Amnesty International dokonca informovala o dvoch mŕtvych, čo ale iné zdroje nepotvrdili.

Rozsiahle demonštrácie v Turecku:
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: onedio.com)

Turecký minister vnútra Muammer Güler v nedeľu povedal, že polícia počas demonštrácií zadržala viac než 1700 ľudí, väčšinu už ale prepustila. Güler dodal, že od utorka sa po celej krajine uskutočnilo celkom 235 demonštrácií v 67 mestách.
   
Erdogan v nedeľu poprel, že má autoritárske sklony. "Diktátorstvo nemám v krvi ani povahe," vyhlásil. Obvinil tiež demonštrantov, že sa v krajine snažia podkopať demokraciu.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu