Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Rusi sa rozhodli investovať: Na toto chcú minúť peniaze!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Ruská pobrežná stráž zaradí do roku 2020 do svojej flotily štyri nové vojnové lode, ktoré pomôžu pri ochrane arktickej oblasti. Oznámila to v pondelok Federálna bezpečnostná služba, ktorú citovala čínska tlačová agentúra Sinchua.

Rusko plánuje na ochranu svojej severnej hranice vybudovať v Arktíde 11 nových hraničných ochranných zariadení. V oblasti chce rozmiestniť aj automatické monitorovacie systémy. Je to súčasť programu ochrany hraníc Ruskej federácie na roky 2012-2020.

Krajina si dala oficiálny cieľ rozmiestniť do konca desaťročia v arktickej oblasti kombinované sily, aby ochránila svoje ekonomické a politické záujmy. Okrem armády majú byť ich súčasťou aj jednotky pohraničného vojska a pobrežnej stráže.

Podpredseda vlády Dmitrij Rogozin povedal v decembri minulého roku, že Rusko "riskuje stratu svojej suverenity do polovice 21. storočia, ak nezačne už teraz presadzovať svoje národné záujmy v Arktíde".

Rusko sa podieľa na fungovaní Arktickej rady, ktorá pozostáva okrem neho z Dánska, Fínska, Švédska, Nórska, Kanady, Islandu a Spojených štátov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu