Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Moskvu desia mračná čudného hmyzu: Špekulácie o zmutovaných mravcoch!

(Zdroj: meloidae.com)

MOSKVA - Obrovské kŕdle neznámych druhov komárov desia už niekoľko dní ruskú metropolu. Hoci odborníci verejnosť upokojujú a varujú pred panikou, v meste kolujú divoké špekulácie o zmutovaných mravcoch a armádach okrídlených útočníkov. Poplach na sociálnych sieťach vyvolala správa, že hmyz sa sústreďuje okolo moskovského chrámu Krista Spasiteľa, strediska ruského pravoslávia.

Podľa entomológov ide o neobvykle masívny výskyt veľkých exemplárov z čeľade dvojkrídlového hmyzu mochnicovitých. V Moskve doteraz neznámy druh nie je vraj pre človeka nebezpečný, ľudí nenapadá, choroby neprenáša a alergie nevyvoláva.

Na príčine neobvyklého javu sa ale odborníci nezhodujú. Podľa niektorých je dôvodom nezvyčajná vlna horúčav, ktorá od minulého týždňa Moskvu sužuje. Biológ Sergej Ludanov pričíta podľa ruskej televízie zvýšený výskyt hmyzu klimatickým zmenám, podľa ekologičky Mariny Krivošejinovej je na vine extenzívne ozelenenie mestského centra.

Útechou znepokojených Moskovčanov vraj môže byť skutočnosť, že sama príroda ich nepozvaných hostí čoskoro zbaví. Ich životný cyklus nie je dlhý a príčiny pre ich dlhodobý pobyt v mestskej aglomerácii vraj neexistujú. Už teraz podľa agentúry Interfax pokrývajú chodníky v niektorých štvrtiach tisíce mŕtvych komárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu