Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Po nezvestných maďarských horolezcoch v Himalájach už nepátrajú

Zsolt Eröss, Péter Kiss a šéf expedície Lajos Kollár
Zsolt Eröss, Péter Kiss a šéf expedície Lajos Kollár (Zdroj: TASR)

BUDAPEŠŤ - Po maďarských horolezcoch Zsoltovi Erössovi a Péterovi Kissovi, ktorí po návrate z vrcholu 8586 metrov vysokej Kančendžongy zmizli v Himalájach, už nepátrajú, uviedol dnes maďarský spravodajský server Index.hu s odvolaním sa na zdroje blízke expedícii.

Horolezci sa ani dva dni po dosiahnutí vrcholu Kančendžongy, nachádzajúcej sa na hraniciach Nepálu a Indie, nevrátili do štvrtého tábora. Podľa účastníkov expedície už ani v základnom tábore neveria, že po troch nociach v nadmorskej výške okolo 8000 metrov by horolezci mohli prežiť.

Eröss liezol na tretí najvyšší vrch Zeme s protézou, v roku 2010 mu totiž po ťažkom zranení pri páde lavíny vo Vysokých Tatrách museli pod kolenom amputovať pravú nohu.

Podľa utorkových správ bola dvojica unavená, zoslabnutá a po páde lavíny, pri ktorom zahynuli kórejský a bangladéšsky horolezec, stratila medzi sebou kontakt. Šerpovia vyslaní na záchranu nenašli horolezcov ani v uvedenom tábore vo výške 7600 metrov, ani v jeho okolí. Podľa servera Hir24.hu zomrelo v uplynulých 13 rokoch 28 maďarských horolezcov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu