Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

NASA zverejnila varovanie pre Zem: V marci môže naraziť asteroid, ktorý by vyhubil ľudstvo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

WASHINGTON - A máme tu ďalší hrozivý scenár, ktorý opisuje možný zánik Zeme. Vedci totiž vyhlásili, že existuje šanca, že našu planétu o viac ako osemsto rokov zasiahne gigantický asteroid. Táto pravdepodobnosť je až o polovicu vyššia než u ostatných kozmických telies predstavujúcich podobnú hrozbu.

O prípadných koncoch sveta sa toho popísalo viac než dosť. Ale jedna hrozba leží na pleciach astronómov už viac ako polstoročie. Týka sa obrieho asteroidu, ktorý sa blíži k Zemi a podľa odborníkov z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) by ju mohol zasiahnuť 16. marca 2880.

NASA zverejnila varovanie pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: nasa)

1950 DA meria v priemere viac ako kilometer a k Modrej planéte sa blíži rýchlosťou pätnásť kilometrov za sekundu. Vedci ho objavili vo februári 1950, pozorovali ho sedemnásť dní a potom im zmizol až do roku 2000 z dohľadu. Šanca, že sa zrazí so Zemou, predstavuje síce len 0,3 percenta, no i tak je to omnoho viac ako pri iných objektoch v slnečnej sústave.

Cunami vyvolaná nárazom by podľa simulácie dosiahla výšku viac ako 120 metrov
Zobraziť galériu (3)
Cunami vyvolaná nárazom by podľa simulácie dosiahla výšku viac ako 120 metrov  (Zdroj: nasa)

Odborníci odhadujú, že asteroid by dopadol do Atlantického oceánu rýchlosťou 61 000 km/h. Zrážka by spôsobila výbuch zodpovedajúci sile 44 800 megaton TNT. To je 1120-krát viac než sila, ktorá sa uvoľnila pri výbuchu kozmického telesa na Sibíri v roku 1908. Pre ďalšie porovnanie, výbuch jadrovej bomby v Hirošime mal silu "len" 20 kiloton TNT a náraz asteroidu, ktorý pred 65 miliónmi rokov vyhubil dinosaury, bol zas silný ako miliárd Hiroším. Informoval portál dailymail.co.uk.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu