Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Bol Pablo Neruda zavraždený? Exhumácia jeho tela má predbežné výsledky

Pablo Neruda – zabila ho ľudská ruka či rakovina? Zobraziť galériu (9)
Pablo Neruda – zabila ho ľudská ruka či rakovina? (Zdroj: SITA)

SANTIAGO – Predbežné výsledky exhumovaných pozostatkov čilského básnika Pabla Nerudu ukázali, že trpel rakovinou prostaty, ktorá metastázovala. To však nevylučuje podozrenia z jeho otravy, uviedla dnes tlačová agentúra DPA.

Nerudove pozostatky exhumovali 8. apríla kvôli dlhodobým podozreniam, že ho režim generála Augusta Pinocheta nechal otráviť. Sudca Mario Carroza nariadil exhumáciu na podnet čilskej komunistickej strany, ktorej bol básnik členom.

Exhumácia tela Pabla Nerudu
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nerudova nadácia bola pôvodne proti skúmaniu pozostatkov. Jeho šofér Manuel Araya mal desaťročia podozrenia, že Nerudu zavraždili. Spisovateľ zomrel v nemocnici 23. septembra 1973, údajne na rakovinu prostaty. Araya uviedol, že Neruda mu telefonoval z nemocnice a povedal, že v spánku dostal injekciu do brucha. Básnik zomrel 12 dní po páde socialistického prezidenta Salvadora Allendeho, ktorého zvrhol vojenský puč vedený Pinochetom.

Neruda plánoval odísť do exilu do Mexika, keď mu diagnostikovali rakovinu prostaty. Tím lekárov, ktorí sa o neho starali, už vyšetrujú v súvislosti sa smrťou bývalého čilského prezidenta Eduarda Freia. Frei v roku 1983 skonal v tej istej nemocnici ako básnik. Nerudove pozostatky bude skúmať medzinárodný tím odborníkov niekoľko mesiacov, informovala DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu