Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Literárny svet jasá: Objavili nezverejnené básne slávneho poeta

Pablo Neruda
Pablo Neruda (Zdroj: SITA)

SANTIAGO - Dve desiatky nezverejnených básní Pabla Nerudu (1904-1973) objavili literárni vedci v jeho pozostalosti, medzi jeho početnými rukopismi. Stalo sa tak pri digitalizácii pracovných zošitov laureáta Nobelovej ceny za literatúru 1971.

Šéf knižnice Nerudovej nadácie Darío Osés nevylúčil, že literát možno nezverejnil básne, ktoré vznikli v období rokov 1956-72 iba pre to, že na ne pozabudol. Šesť z nich patrí do kategórie ľúbostnej poézie, autor ich venoval dlhoročnej životnej partnerke Matilde Urrutiovej.

Doteraz nevydané Nerudove diela však už dlho nebudú čakať na zverejnenie, ešte do konca roka by ich španielske vydavateľstvo Seix Barral malo ponúknuť čitateľom pod názvom Poemas inéditos, Pablo Neruda (Nezverejnené básne, Pablo Neruda). Podľa slov riaditeľa vydavateľstva Pera Gimferrera to bude literárna udalosť univerzálneho významu.

Čilský básnik, politik a diplomat v jednej osobe Pablo Neruda, vlastným menom Ricardo Eliezer Neftalí Reyes y Basoalto, si svoj literárny pseudonym, ktorý sa neskôr stal jeho oficiálnym menom, zvolil ešte ako tínedžer na znak úcty k francúzskemu básnikovi Paulovi Verlaineovi a českému poetovi Janovi Nerudovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu