Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Maduro obviňuje opozíciu: S pomocou USA sa snažíte o prevrat!

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelský prezident Nicolás Maduro dnes vyhlásil, že ľudu a ozbrojeným silám v krajine sa podarilo prekaziť pokus o prevrat, ktorý zosnovala pravica a jeho protikandidát Henrique Capriles v snahe zmeniť výsledky nedávnych prezidentských volieb. Tie sa skončili tesným víťazstvom Madura nad Caprilesom.

Maduro, ktorý sa považuje za dediča zosnulého prezidenta Huga Cháveza, vyzval Caprilesa, aby prevzal zodpovednosť za násilnosti. Okrem toho Maduro vyhlásil, že pokus o prevrat spolufinancovalo ministerstvo zahraničných vecí USA. Násilné protesty, ktoré vypukli po oznámení oficiálnych výsledkov volieb, si vyžiadali najmenej sedem obetí na životoch a 61 zranených. Ďalších viac ako 135 ľudí polícia zadržala.

Maduro obvinil z násilia "fašistické davy", opozícii vytkol, že sa snaží zosnovať prevrat a súčasne vyhlásil, že jej nepovolí na stredu naplánovaný protestný pochod ulicami Caracasu. Ako je známe, Capriles medzičasom akciu zrušil kvôli podozreniu, že by sa medzi jeho prívržencov mohli infiltrovať Madurovi a Chávezovi sympatizanti.

Capriles uviedol, že spolu so svojím tímom sa snaží nájsť riešenie pre súčasnú politickú krízu. Podotkol, že teraz je "čas držať emócie pod kontrolou, konať s rozumom". Vodca venezuelskej opozície uviedol, že vie o snahách vo vládnom sektore podnecovať násilnosti. Dodal však, že opozícia bude aj naďalej bojovať za spravodlivosť. "Vytrváme až do konca. Boj za  spravodlivú vec nemá konečný dátum," vyhlásil. Okrem toho vyzval vládu, aby prestala perzekvovať ľudí, ktorí žiadajú prepočítanie hlasov odovzdaných v prezidentských voľbách, a požiadal Madura, aby skončil s vydieraním Venezuelčanov údajnou prípravou prevratu.

Capriles trvá na svojej požiadavke na prepočítanie hlasovacích lístkov. Predsedníčka ústrednej volebnej komisie Tibisay Lucenová však v pondelok odmietla Caprilesove podozrenia o sfalšovaní výsledkov volieb a odporučila mu obrátiť sa na súd.

Venezuela je po prezidentských voľbách rozdelená na dva tábory. Prejavilo sa to aj v parlamente, keď opoziční poslanci odmietli uznať Madurovo víťazstvo. V reakcii na to im predseda parlamentu Diosdado Cabello zobral právo hovoriť.

"Ak neuznávate prezidenta, ja neuznávam vás ako poslancov," vyhlásil Cabello, keď Ismail García odmietol potvrdiť Madurovo víťazstvo. "Choďte do (proopozičnej televízie) Globovision, a tam si robte vyhlásenia, ak chcete," vyhlásil Cabello.

V rozhovore pre CNN Capriles uviedol, že s Hugom Chávezom vo väčšine prípadov ako politik nesúhlasil, ale uznával jeho vodcovské schopnosti, ktoré u Madura nenachádza. "Líderské schopnosti sa nededia a ani sa nezjavia spolu s výnosmi," vyhlásil Capriles. Podľa jeho názoru správanie sa Madura, ktorý odmieta prepočítanie volebných lístkov, si nezasluhuje úctu Venezuelčanov. Jednoznačne odmietol, že by vyzýval k násilnostiam, dodal, že je na strane dobra a zdravého rozumu, čo nepovažuje za prejav slabosti, a podotkol, že sa hlási k politike vyznávanej Gándhím a Nelsonom Mandelom.

Capriles v rozhovore pre CNN uviedol, že má informácie o tom, že sa chystá útok na jeho guvernérsku rezidenciu v štáte Miranda. "Ak to urobia, ukáže sa, kto podnecuje násilie," upozornil.

Predčasné prezidentské voľby vo Venezuele si vynútila smrť Huga Cháveza, ktorý začiatkom marca podľahol rakovine. Voľby sa skončili tesným výsledok: Maduro podľa oficiálnych údajov získal 50,75 percenta hlasov, kým Caprilesa volilo 48,89 percenta voličov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu