Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maduro si vydýchol: Volebná komisia ho oficiálne vyhlásila za víťaza volieb

Nicolás Maduro
Nicolás Maduro (Zdroj: SITA)

CARACAS - Venezuelská volebná komisia v pondelok oficiálne vyhlásila Nicolása Madura za víťaza prezidentských volieb vo Venezuele.

Vyhlásenie víťaza sa uskutočnilo napriek požiadavke opozície na úplné prepočítanie voličských hlasov. Opozičný kandidát Henrique Capriles odmietol akceptovať tesné víťazstvo Madura, pričom pohrozil protestmi svojich podporovateľov.

Ako dnes informovala agentúra AP, protestujúci študenti v Caracase sa dostali do stretu s políciou, ktorá pri zásahu proti nim použila slzotvorný plyn a gumové projektily. Študenti hádzali na policajtov kamene a dlažobné kocky. Ďalšie protesty v metropole i ostatných častiach krajiny prebiehali podľa AP pokojne, pričom neboli hlásené informácie o zranených.

Oficiálne výsledky zverejnené volebnou komisiou ukázali, že Capriles získal 49,07 percenta a Maduro 50,66 percenta odovzdaných hlasov. Rozdiel medzi oboma hlavnými kandidátmi bol len približne 235.000 hlasov, pričom oprávnených bolo hlasovať takmer 19 miliónov Venezuelčanov.

V ostatných prezidentských voľbách vlani v októbri porazil medzičasom zosnulý prezident Hugo Chávez svojho protikandidáta Caprilesa rozdielom 11 percent hlasov. Päťdesiatročného Madura si Chávez vybral za svojho nástupcu.

Napriek výzvam opozície a Spojených štátov na prepočítanie hlasov predseda volebnej komisie Tibisay Lucena na slávnostnej ceremónii oznamujúcej oficiálneho víťaza volieb konštatoval, že výsledky sú "nemenné".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu