Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Príčina finančnej krízy odhalená: Za jej vznik môžu zdrogovaní bankári!

David Nutt
David Nutt (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - David Nutt (61), profesor neuropsychofar­makológie na Imperial College v Londýne, ktorý musel v roku 2009 opustiť post poradcu britskej vlády pre drogy za svoj kontroverzný výrok, že jazda na koni je rovnako nebezpečná ako extáza, prišiel s ďalšou bizarnou teóriou. Podľa neho za vznik bankovej krízy môže príliš veľa pracovníkov, ktorí "fičali" na kokaíne.

Podľa denníka The Daily Telegraph Nutt zistil, že priveľa bankárov, ktorí brali drogy, sa cítilo "príliš sebaisto", a tak "viac riskovali". To vraj viedlo nielen k súčasnej kríze v Británii, ale aj kolapsu banky Barings v roku 1995. Kokaín bol údajne ideálny pre ich "kultúru vzrušenia a honbu za matím viac a viac a viac", a dodal, že "bankári užívajúci kokaín nás dostali do tohto hrozného chaosu". Slovo "viac" sa pritom má vzťahovať na drogy.

Profesor Nutt však má s kontroverznými tvrdeniami o drogách bohaté skúsenosti. Svoj posledný útok zameral na vládu pre "absurdné" a "šialené" právne predpisy, ktoré sa zaoberajú lysohlávkami, extázou a konope a podľa neho sú prekážkou lekárskeho výskumu, pretože zohnať jednu z látok - psilocybín, ktorý sa používa na liečbu depresie - je nesmierne ťažké.

V roku 2009 si zase zavaril výrokom, že "nie je veľký rozdiel" medzi škodami spôsobenými jazdou na koni a extázou, čo viedlo k tomu, že sa stal nežiadúcim ako najvyšší vládny poradca pre drogy a musel odísť. Vtedajšia ministerka vnútra Jacqui Smithová ho obvinila zo zľahčovania nebezpečenstva užívania drog, ale Nutt aj tak trval na tom, že alkohol a tabak sú oveľa nebezpečnejšie ako mnoho nelegálnych drog, vrátane LSD, extázy a konope.

"Nikto netvrdí, že drogy nie sú škodlivé. Otázkou je, do akej miery," povedal kedysi Nutt, podľa ktorého mládež rada experimentuje, a preto by jej mali byť poskytnuté "presné a dôveryhodné informácie. Ak si myslíte, že zastrašovanie ich od užívania drog odradí, pravdepodobne sa mýlite," dodal.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu