Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Na Guantáname to vrie: Väzni, ktorí držia hladovku, zaútočili na dozorcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

MIAMI - Mesiace poznačené napätím v zajateckom tábore na americkej základni Guantánamo na Kube v sobotu vyeskalovali do stretu medzi dozorcami a väzňami. Zajatci, ktorí už niekoľko týždňov držia protestnú hladovku, na dozorcov zaútočili provizórnymi zbraňami. Dozorcovia proti nim museli použiť gumové projektily. Pri zásahu sa ľahko zranil jeden z väzňov, uviedla agentúra AP.

K násilnostiam došlo v skorých ranných hodinách pri tom, ako mali dozorcovia presťahovať protestujúcich väzňov do samostatných ciel zo spoločne zdieľaných priestorov, kde sú umiestnení väzni, ktorí dodržujú pravidlá základne, a kde boli pred vypuknutím štrajku najprv umiestnení všetci 166 zajatci.

Väzni svojím konaním namietajú proti zlým podmienkam v tábore a ich časovo nešpecifikovanej dobe zadržiavania.

Americká armáda konštatovala, že hladovku drží momentálne už 43 väzňov. Obhajcovia zajatcov však tvrdia, že čísla sú omnoho väčšie.

Opakujúce sa protestné hladovky sa vyskytujú na Guantáname už od otvorenia zariadenia v januári 2002. V tábore sú umiestňované podozrivé osoby zadržané počas protiteroristických operácií po útokoch na USA z 11. septembra 2001.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu