Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Pozor na účtenky z obchodu: Obsahujú nebezpečnú látku!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Viete, čo všetko spôsobuje bisfenol A? Pravdepodobne to netuší žiadny laik, ktorý si zvykne so sebou brať účtenku z obchodu. Práve v nej sa totiž skrýva táto látka vyvolávajúca rakovinu, hormonálne zmeny či poškodenie nervovej sústavy. Informovala agentúra Mediafax.

Bisfenol A je chemická zlúčenina, ktorá sa od 40. rokov 20. storočia využíva v priemysle a objavuje sa v mnohých bežných spotrebných výrobkoch. Nachádza sa aj v termopapieri používanom pre účtenky z pokladníc supermarketov.

Zahraniční vedci bijú na poplach, pretože látka je veľmi nebezpečná pre zdravie a do tela sa dostane obyčajným dotykom. Nízke dávky bisfenolu A hrajú podľa vedeckých štúdií hlavnú úlohu pri vzniku vážnych ochorení, ako je cukrovka, rakovina prsníka u žien alebo rakovina semenníkov a prostaty u mužov, ochorenie štítnej žľazy a vývoj plodov u tehotných žien.

Francúzske úrady pripravujú nariadenie, ktoré by použitie tejto látky zakázalo v celej Európskej únii. Pred dvoma rokmi sa už podarilo v EÚ presadiť zákaz predávať dojčenské fľaše s jej obsahom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu