Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

KĽDR musí ochraňovať zahraničné ambasády, odkazuje Británia

Kim Čong-un
Kim Čong-un (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Británia v piatok pripomenula Severnej Kórei, že má povinnosť ochraňovať zahraničné veľvyslanectvá. Uviedla tiež, že zvažuje "nasledujúce kroky" po vyhlásení Pchjongjangu, že zahraniční diplomati by mali zvážiť pre zhoršujúce sa nukleárne napätie svoj odchod.

Hovorkyňa britského ministerstva zahraničia vyhlásila, že severokórejské úrady vyzvali Britániu a Rusko, že by mali evakuovať svoje misie z Pchjongjangu.

"Vo výzve sa hovorí, že od 10. apríla severokórejská vláda nebude môcť v prípade konfliktu garantovať bezpečnosť veľvyslanectiev a medzinárodných organizácií v krajine," povedala hovorkyňa a dodala, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) má podľa Viedenskej konvencie povinnosť chrániť diplomatické misie v krajine.

Hovorca diplomatického zastupiteľstva Moskvy v Pchjongjangu uviedol, že súčasná situácia v Severnej Kórei je podľa neho "absolútne pokojná" a o žiadnej evakuácii preto neuvažujú. Nemecko si medzitým v piatok predvolalo severokórejského diplomatického zástupcu v Berlíne a vyjadrilo mu svoje "vážne obavy" v súvislosti so stupňujúcim napätím v KĽDR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu