Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Pripravuje KĽDR štvrtý jadrový test? Zvýšená aktivita v raketovom komplexe!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea sa zrejme pripravuje na štvrtý podzemný test jadrovej zbrane. Mohla by tomu nasvedčovať zvýšená aktivita v raketovom komplexe Pangiri, kde KĽDR vykonala vo februári tretí test, informoval dnes juhokórejský denník JoongAng Ilbo s odvolaním sa na vládny zdroj.

"Zistili sme zvýšenú aktivitu pracovných síl a vozidiel pri južnom tuneli skúšobného komplexu v Pangiri, kde režim pracoval na údržbe zariadení po tretej jadrovej skúške," citoval denník vysokopostaveného juhokórejského vládneho činiteľa. Tieto činnosti sa podľa neho podobajú tým, ktoré prebiehali pred tretím testom.

Zdroj ďalej uviedol, že príslušné miesta analyzujú, či ide naozaj o prípravu na ďalšiu skúšku, alebo je to len na tlak Soul a Washington. Zdroj dodal, že aktivity v Pangiri sa sledujú od minulého týždňa.

Vysokopostavený predstaviteľ ministerstva obrany v Soule povedal, že KĽDR môže uskutočniť ďalší jadrový test kedykoľvek. Podľa neho sa Severná Kórea pripravovala na jadrovú skúšku od októbra 2012. Februárový test mal byť vykonaný v západnom tuneli komplexu v Pangiri, takže južný tunel zostal k dispozícii pre ďalší test.

Nemenovaný vojenský predstaviteľ pre denník JoongAng Ilbo uviedol, že Pchjongjang zrejme chystá aj odpálenie rakety stredného doletu. "Presťahovali raketu stredného doletu pomocou mobilnej odpaľovacej rampy do blízkosti mesta Wonsan a schovali ju," povedal zdroj. Použitie mobilnej odpaľovacej rampy znamená, že odpálenie rakety sa môže uskutočniť kedykoľvek, dodal. Juhokórejská vláda predpokladá, že by sa tak mohlo stať 10. apríla.

Napätie medzi Severnou a Južnou Kóreou v ostatných týždňoch podstatne vzrástlo. Sever sa zaprisahal, že zvýši výrobu materiálu na jadrové zbrane a vyhrážal sa preventívnym úderom na Spojené štáty a Južnú Kóreu. Vyhrážky nasledovali po tom, čo OSN uvalila nové sankcie na KĽDR po jej tretej skúške jadrovej zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu