Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pracovníci z KĽDR nenastúpili do práce v spoločnej priemyselnej zóne

Vstup do priemyselnej zóny
Vstup do priemyselnej zóny (Zdroj: SITA)

SOUL - Severokórejskí pracovníci nenastúpili dnes ráno do práce v priemyselnej zóne Kesong, ktorú KĽDR prevádzkuje spoločne s Južnou Kóreou. Informovala o tom dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Správa prišla deň po tom, ako Pchjongjang oznámil, že sťahuje svojich pracovníkov zo zóny a na neurčito pozastavuje tamojšie operácie. Ide o prvé zastavenie práce v zóne od spustenia jej prevádzky v roku 2004, uviedla agentúra Reuters.

Priemyselná zóna je posledným veľkým spoločným projektom oboch krajín na Kórejskom polostrove, na ktorom v uplynulých týždňoch vznikla jedna z najvážnejších kríz od konca Kórejskej vojny v roku 1953.

Napätie sa zvyšuje, odkedy OSN uvalila na Severnú Kóreu nové sankcie v dôsledku jej februárovej tretej jadrovej skúšky. Rastú tiež dohady, že izolovaná komunistická krajina uskutoční znova určitý provokatívny krok ako ďalšiu jadrovú skúšku alebo test rakety, čo hlboko znepokojuje Spolu a jeho hlavného spojenca, Washington.

V priemyselnom komplexe pri severokórejskom meste Kesong pracuje viac než 50.000 Severokórejčanov a ide o jeden z mála zdrojov priamych príjmov pre KĽDR.

V zóne naďalej ostáva približne 475 juhokórejských pracovníkov aj týždeň po tom, ako Severná Kórea zakázala vstup všetkých Juhokórejčanov do komplexu. Juhokórejské ministerstvo pre zjednotenie oznámilo, že dnes by sa domov malo vrátiť 77 juhokórejských pracovníkov. Podľa ministerstva zastavilo prevádzku v Kesongu 13 závodov pre nedostatok surovín. V zóne pôsobí celkovo 123 juhokórejských spoločností, ktoré na mzdách vyplácajú ročne vyše 80 miliónov dolárov (61,43 mil. eur), dodáva Reuters.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu