Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

MZV odporúča obmedziť cestovanie do KĽDR

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rezort diplomacie odporúča občanom Slovenska obmedziť cestovanie do Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) v súvislosti s rastúcim napätím na Kórejskom polostrove.

"Vzhľadom na to, že Slovenská republika nemá v KĽDR svoj zastupiteľský úrad, má obmedzené možnosti pre poskytnutie pomoci v prípade núdze," varuje ministerstvo. V prípade nevyhnutnej cesty do KĽDR odporúča sledovať konzulárne spravodajstvo, zaregistrovať sa na webovej stránke ministerstva a informovať veľvyslanectvo Slovenska v Soule.

Severná Kórea v reakcii na sprísnenie medzinárodných sankcií a americko-juhokórejské vojenské cvičenie urobila v posledných týždňoch viacero vážnych hrozieb, ktoré vyostrili situáciu na Kórejskom polostrove. Naznačila, že jej útok je už len otázkou krátkeho času a armáda dostala konečný súhlas s útokom na americké ciele.

Minulý týždeň uviedla svoje strategické raketové jednotky a delostrelectvo do bojovej pohotovosti a namierila ich na americké vojenské základne na Guame, Havaji a na kontinentálnom území USA. Spojené štáty oznámili, že na ostrov Guam umiestnia protiraketový obranný systém. KĽDR tiež zakázala Juhokórejčanom vstup do spoločného priemyselného komplexu v meste Kchäsong na severokórejskom území.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu