Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Útočník, ktorému zlyhala pištol pri atentáte na politika: Obvinili ho z pokusu o vraždu

Bulharský politik Ahmed Dogan len o vlások uniká atentátu.
Bulharský politik Ahmed Dogan len o vlások uniká atentátu. (Zdroj: SITA)

SOFIA - Sofijská prokuratúra v stredu vzniesla obvinenia z pokusu o zabitie voči 25-ročnému mužovi, ktorý v januári namieril plynovú pištoľ na vplyvného lídra opozičného Hnutia za práva a slobody (DRS) Ahmeda Dogana. Stalo sa tak počas jeho prejavu na kongrese strany.

Mužovo konanie pôvodne klasifikovali ako chuligánstvo a vyhrážanie sa smrťou, zmenu obvinení spôsobila balistická skúška plynovej pištole, ktorá údajne pri zásahu zblízka do hlavy, kriku alebo srdca mohla lídra etnických Turkov usmrtiť. Bulharovi tureckého pôvodu Oktayovi Enimehmedovi tak v prípade uznania viny hrozí 15 až 20 rokov za mrežami, ale aj doživotie.

Enimehmedov koncom januára vyšiel za Doganom na pódium počas jeho prejavu a namieril naňho zbraň. Líder spanikáril, nastala šarvátka a následne útočníka zbili Daganovi ochrankári. Samotný útočník pôvodne potvrdil, že politika nechcel zabiť, iba vystrašiť a ukázať mu, že nie je neohroziteľný. Neskôr však priznal, že ho chcel zabiť, lebo sklamal jeho nádeje, zneužíval svoje postavenie a "šíril nenávisť a paniku medzi Bulharmi a Turkami". Svoje konanie údajne neľutuje, sklamaný je len z toho, že mu zlyhala zbraň.

Dogan zohrával kľúčovú úlohu pri zastupovaní a presadzovaní záujmov početnej tureckej menšiny žijúcej v Bulharsku a podieľal sa na prechode od komunizmu k demokratickému zriadeniu. Jeho hnutie, ktoré sa za 23 rokov pod jeho vedením stalo treťou politickou silou, bolo osem rokov súčasťou bulharskej vlády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu