Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Británia zverejnila počty prisťahovalcov: Ktoré anglické mesto ovládli Slováci?

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Daily Mail)

LONDÝN - Britské portály na základe štatistických údajov zverejnili mapu najobľúbenejších destinácií prisťahovalcov do ich krajiny. Pokým najväčším magnetom zostáva Londýn, aj do menších miest a dedín sa nahrnuli ľudia zo všetkých kútov sveta. Slováci nie sú v tomto prípade výnimka.

Mapa je založená na najnovších údajoch Oddelenia pre prácu a dôchodky, kde v rokoch 2011/12 požiadalo o číslo národného poistenia 600 810 migrantov, ktorí chceli v Británii študovať alebo pracovať. Najväčšiu skupinu tvorili Poliaci, ktorých bolo až 79 140. Za nimi nasledovali Indovia v počte 47 270 a Pakistanci 38 300. Tieto čísla nezahŕňajú prisťahovalcov, ktorí do krajiny prišli nelegálne. Podľa štatistík však počet obyvateľov Veľkej Británie, ktorí sa narodili v zahraničí, vzrástol z 4,6 milióna v roku 2001 na 7,5 milióna v roku 2011.

Z informácií Oddelenia pre prácu a dôchodky sa dalo zistiť aj to, v ktorých oblastiach sa jednotlivé národnosti usadzujú najčastejšie. Grófstvo Herefordshire sa stalo útočiskom Bulharov, Leicester je najpríťažlivejší pre ľudí zo Zimbabwe, Peterborough pre Litovčanov a Warrington v grófstve Cheshire zase pre Slovákov. Birmingham je obľúbený u Číňanov, Afgancov, Eritrejcov a Bangladéšanov, zatiaľ čo Edinburgh láka Poliakov, Írov a Španielov.

Radnica vo Warringtone.
Zobraziť galériu (3)
Radnica vo Warringtone.  (Zdroj: Wikipedia)

Most vo Warringtone.
Zobraziť galériu (3)
Most vo Warringtone.  (Zdroj: engineering-timelines.com)

Londýn je príťažlivý najmä pre nováčikov. Pakistanci, Indovia a desaťtisíce ľudí z východnej Európy si vyberajú predovšetkým štvrť Newham. Susedná Tower Hamlets je zase prvou zastávkou pre Španielov, Talianov a Nemcov. Poliaci mieria do Ealingu v západnom Londýne, zatiaľ čo Maďari, Rumuni a Portugalci do Brentu. Austrálčania zapustili korene v Hammersmithe a Fulhame, Juhoafričania uprednostňujú Wandsworth a Američania idú do bohatého Westmisteru. Informoval britský denník The Sun.

Británia zverejnila počty prisťahovalcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Daily Mail)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu