Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krutý obchod talianskej vlády: Africkým utečencom dala 500 eur, aby odišli!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Stovky afrických utečencov, ktorí utiekli pred občianskou vojnou v Líbyi, dostali od talianskych úradov 500 eur za to, že krajinu opustia a presunú sa do Nemecka. Informoval o tom denník Die Welt s odvolaním sa na list z nemeckého ministerstva vnútra.

 V liste zaslanom miestnym imigračnom úradníkom sa údajne dopodrobna opisujú najnovšie praktiky Talianov. Utečencom malo byť oznámené, že keď dobrovoľne odídu z talianskych prijímacích centier, ktoré sa mali následne zatvárať, dostanú peniaze. Množstvo utečencov tieto výzvy vypočulo a asi 300 z nich teraz prespáva kde sa dá v známej štvrti St. Pauli v Hamburgu. "Do rúk im dali peniaze s radou, že by mali odísť do Nemecka," uvádza sa v liste.

Ide väčšinou o pracovných migrantov zo subsaharskej Afriky, ktorí boli donútení Líbyi počas vojny opustiť, pretože rebeli ich dosť často považovali za žoldnierov Kaddáfího režimu. Do Nemecka sa dostali jednoducho - talianske povolenie na pobyt im umožňuje voľne cestovať v celej oblasti schengenského priestoru voľného pohybu. V Nemecku sa však nesmú bez povolenia usadiť ani pracovať.

"Nemajú žiadny právny nárok na to, aby tu zostali alebo aby získali nejaké dávky. Nie je správne dávať im nejaké falošné nádeje. Existuje pre nich len jediné riešenie - vrátiť sa tam, kde môžu zostať a pracovať, čo je buď Taliansko alebo ich rodná krajina," uviedol hamburský senátor Detlef Scheele, ktorý má na starosti oblasť práce, sociálnych vecí, rodiny a integrácie. Povolenie na pobyt im umožňuje zostať v Nemecku tri mesiace. Talianska vláda už údajne sľúbila, že utečencov prijme späť.

Nepokoje v severoafrických krajinách, ktoré začali na prelome roku 2010 a 2011 vyvolali novú mohutnú utečeneckú vlnu, ktorá naplno udrela na najbližšie položené Taliansko. Vlani sa na talianskom pobreží vylodilo vyše 8000 nelegálnych imigrantov. V roku 2011 to ale bolo dokonca 60.000.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu