Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

USA o severokórejských vyhrážkach: Robia to už dlho, ale berieme ich vážne

Severná Kórea
Severná Kórea (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Spojené štáty pristupujú k vyhrážkam Severnej Kórey s plnou vážnosťou, zároveň si však uvedomujeme, že KĽDR sa už dlho uchyľuje k "útočnej rétorike". V sobotu to vyhlásil Biely dom.

"Videli sme správy o nových a nekonštruktívnych vyhláseniach Severnej Kórey. Berieme tieto hrozby vážne a sme aj naďalej v úzkom kontakte s našimi juhokórejskými spojencami," uviedla hovorkyňa Rady národnej bezpečnosti USA Caitlin Haydenová vo vyhlásení, ktoré uverejnila agentúra Associated Press.

"Zároveň však konštatujeme, že Severná Kórea už dlho používa útočnú rétoriku a vyhrážky, pričom dnešné oznámenie sa nesie v tomto dobre známom duchu," uviedla Haydenová.

KĽDR v sobotu oznámila, že vstupuje do "vojnového stavu" s Južnou Kóreou. Rusko následne vyzvalo na upokojenie situácie na Kórejskom polostrove.

Soul a Pchjongjang technicky zotrvávajú vo vojnovom stave už 60 rokov, pretože sa ich vzájomný konflikt z rokov 1950-53 skončil iba prímerím, a nie mierovou dohodou. KĽDR nedávno v rámci vyostrenej rétoriky označila pôvodné prímerie za neplatné.

Podľa analytikov je rozsiahla vojenská akcia zo strany KĽDR nepravdepodobná, existujú však obavy z lokalizovaného konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu