Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Cyprus sa vyhol bankrotu, ministri eurozóny schválili záchranný balík!

Cyprus sa vyhol bankrotu
Cyprus sa vyhol bankrotu (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Cyprus sa vyhol bankrotu. Ministri financií 17 krajín eurozóny schválili dnes v Bruseli dohodu o záchrannom balíku, ktorý vyrokoval Cyprus s lídrami Európskej únie a medzinárodnými veriteľmi.

Dohoda predvída vytvorenie "dobrej" a "zlej" banky, čo prakticky znamená zrušenie druhej najväčšej cyperskej banky Leiki, známej pod názvom Popular Bank. Vklady menšie ako 100.000 eur z nej následne presunú do najväčšej cyperskej finančnej inštitúcie, Bank of Cyprus.

Vklady väčšie ako 100.000 eur, ktoré v rámci pravidiel EÚ nie sú zabezpečené, zmrazia, a vyplatia z nich dlhy, spresnila agentúra Reuters. Podľa zdrojov z prostredia EÚ menšie vklady v cyperských bankách nebudú zdaňované.

Cyperský prezident Nikos Anastasiades dnes v súvislosti s dosiahnutou dohodou o záchrannom balíku uviedol, že je "šťastný", citovala agentúra DPA.

Cyprus sa musel urýchlene dohodnúť s medzinárodnými veriteľmi na novom spôsobe získania 5,8 miliardy eur, ktoré si má krajina zabezpečiť sama, aby mala nárok na záchranný balík v hodnote desať miliárd eur. Európska centrálna banka (ECB) totiž varovala, že v prípade nedohody nebude po dnešku poskytovať cyperským bankám núdzovú pomoc. To by znamenalo krach bankového sektora a následne aj celej ekonomiky krajiny.     

Cyprus obmedzil denný limit na výber z bankomatov najväčších bánk na 100 eur

Cyperská centrálna banka obmedzila v nedeľu denný limit na výber z bankomatov dvoch najväčších bánk v krajine na sumu 100 eur. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne zdroje.

Obmedzenie vstúpilo do platnosti v nedeľu popoludní miestneho času. Vzťahuje sa na bankomaty dvoch najväčších bánk v krajine, Bank of Cyprus a Laiki. Opatrenie má zabrániť tomu, aby banky obsadili znepokojení vkladatelia, obávajúci sa o svoje úspory.

Klaus Redling: Pomoc Cypru môže začať v máji

Cyprus by mal dostať prvú splátku zo svojho záchranného balíka do menej ako dvoch mesiacov. Informovala dnes o tom agentúra DPA s odvolaním sa na šéfa Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) Klausa Redlinga.

"Mali by sme byť v pozícii urobiť prvú splátku začiatkom mája," povedal Redling. Najprv však experti medzinárodných veriteľov Cypru musia vypracovať technické detaily, dodal. Tento plán by mal byť podľa šéfa Euroskupiny a holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema ukončený do polovice apríla.

Dohoda o reštrukturalizácii dvoch najväčších cyperských bánk, ku ktorej došlo v noci nadnes, čím sa krajina vyhla bankrotu, môže pokračovať "bez ďalšieho odkladu vďaka novej rezolúcii, ktorú prijal cyperský parlament v Nikózii," dodal Dijsselbloem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu