Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

V Európe skrachovalo príliš málo bánk, tvrdí šéf EBA

Ilustračné foto
Ilustračné foto

FRANKFURT - V Európskej únii zaniklo v posledných rokoch príliš málo bánk. Tvrdí to šéf Európskeho úradu pre bankový dohľad (EBA) Andrea Enria.

Vlády členských štátov majú tendenciu udržiavať v prevádzke aj banky, ktoré by mali skrachovať, čo spomaľuje ozdravenie v bankovom sektore, povedal Enria pre pondelňajšie vydanie denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). "Myslím si, že v Európe skrachovalo a zmizlo z trhu príliš málo bánk. Je to menej ako 40 inštitúcií, v USA ich, pre porovnanie, bolo zhruba 500," zdôraznil šéf EBA.

Európsky úrad pre bankový dohľad pripravuje nové testy majetku popredných bánk v eurozóne a ich schopnosti odolávať budúcim krízam. Testy sa zamerajú na 128 bánk, ktoré podľa Európskej centrálnej banky (ECB) tvoria 85 % bankového systému eurozóny.

ECB na základe testov bankám stanoví postup, ako majú ozdraviť svoje bilancie a aké kapitálové rezervy potrebujú na vykrytie prípadných strát. ECB chce kontrolou odhaliť riziká v súvahách bánk predtým, ako v novembri 2014 prevezme úlohu bankového dohľadu v eurozóne.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu