Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Cyprus môže obmedziť pohyb kapitálu, tvrdí EK

Cyprus sa vyhol bankrotu
Cyprus sa vyhol bankrotu (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Cyprus môže zaviesť kontrolu pohybu kapitálu, účinnosť tohto mimoriadneho opatrenia však nemôže byť dlhšia ako niekoľko dní. Uviedla to v pondelok Európska komisia (EK) po tom, čo sa vláda v Nikózii dohodla na podmienkach medzinárodnej finančnej pomoci.

Cyperské úrady požiadali o možnosť obmedziť pohyb kapitálu, potvrdil európsky komisár pre vnútorný trh a služby Michel Barnier. Banky na Cypre sú naďalej zatvorené a očakáva sa, že aj po obnovení prevádzky bude krajina uplatňovať určité formy kontroly kapitálu. Legislatíva EÚ umožňuje obmedzovať pohyb kapitálu iba v mimoriadnych situáciách, akými sú napríklad ohrozenie finančnej stability krajiny.

"Akékoľvek opatrenia na obmedzenie slobody pohybu možno zaviesť iba výnimočne a dočasne, a to je to, o čo požiadali cyperské úrady. Takéto obmedzenie pohybu (kapitálu) môže trvať iba niekoľko dní," povedal Barnier na tlačovej konferencii v Bruseli.

Cyprus sa v pondelok dohodol s medzinárodnými veriteľmi na podmienkach finančnej pomoci s cieľom odvrátiť hroziaci kolaps bankového systému krajiny. Výmenou za úverový program v objeme 10 mld. eur musí krajina zatvoriť svoju druhú najväčšiu banku a zaviesť mimoriadnu daň z nepoistených bankových vkladov.

Návrh, ktorý schválili aj ministri financií eurozóny, zahŕňa vytvorenie "zlej" a "dobrej" banky. Kľúčovým opatrením návrhu je zrušenie Cyperskej ľudovej banky, bežne známej ako Laiki, ktorá je druhým najväčším finančným domom na ostrove.

Vklady do hodnoty 100 tis. eur štát prevedie do najväčšej banky Bank of Cyprus (BOC), pričom okrem tohto opatrenia ostanú všetky vklady do tejto hodnoty v krajine nedotknuté. Nepoistené vklady nad 100 tis. eur v banke Laiki, ktoré podľa európskych predpisov nie sú garantované štátom, však pravdepodobne zaznamenajú vysoké straty.

Štát ich totiž zmrazí a využije na financovanie 5,8 mld. eur, ktoré potrebuje na spolufinancovanie záchranného bankového balíka. Zatiaľ nie je jasné, o aký veľký odpis pôjde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu