Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rakúski manažéri sú babráci: Môžu za 80% bankrotov tamojších firiem!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

VIEDEŇ - Vyše 80 % firemných krachov spôsobili vlani v Rakúsku rozličné chyby v ich vnútornej činnosti. Agentúra APA sa odvoláva na informácie zduženia na ochranu veriteľov KSV. Vlani sa v krajine začalo 3505 insolventných konaní a ďalších vyše 2500 sa pre nedostatok dôvodov vôbec nezačalo.

Ale len v 17 % prípadov viedli ku krachu firiem neovplyvniteľné príčiny, medzi ktoré patrili zásadné zmeny na trhu, sprísnenie úverových podmienok, zvýšenie daní a choroba majiteľa. Z celkového počtu podnikov v Rakúsku ich v minulom roku pôsobilo podľa KSV úspešne 98,5 %; zaniklo ich len 1,5 %.

Medzi najčastejšie ovplyvniteľné príčiny bankrotov patril zlý odhad odbytových možností firmy. Podnikatelia išli do krachu aj preto, že správne nevyhodnotili situáciu na trhu, zaskočil ich vývoj úrokov a rast cien materiálov a surovín alebo neuskutočnili včas potrebnú reštrukturalizáciu výroby. Firmy v niektorých prípadoch neprežili preto, lebo sa prejavili dôsledky zlých vlastných cenových kalkulácií, prípadne nezvládli novú výrobu, pre ktorú sa rozhodli.

Niektorí noví podnikatelia sa nedostali so svojimi projektmi ďaleko, lebo nemali na ich zvládnutie dostatočnú odbornú prípravu a nevyhnutné skúsenosti. Ale podcenili aj význam a dôležitosť účtovníctva. Iba na jednom percente krachov sa podieľali nadmerné investície alebo zbytočné zvýšenie produkčnej kapacity firmy. Ku krachu malých podnikov viedlo aj množstvo ďalších príčin.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu