Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Medvedev prirovnal záchranný balík pre Cyprus ku krádeži

Dmitry Medvedev
Dmitry Medvedev (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský premiér Dmitrij Medvedev dnes kritizoval dohodu, ktorá síce zachráni Cyprus pred bankrotom, ale na druhej strane si vynúti veľký úbytok peňažných vkladov v bankách, kde majú imanie väčšinou Rusi. Informovala o tom agentúra AP.

Medvedev uviedol, že takéto opatrenie sa rovná krádeži. Keďže ruskí občania majú v tamojších bankách uložených spolu takmer 20 miliárd eur, Moskva sa cyperskej finančnej krízy obáva. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis však v súvislosti s dosiahnutou dohodou o záchrannom balíku uviedol, že je "šťastný", píše agentúra DPA.

Cyprus tak získa finančnú pomoc vo výške desať miliárd eur pod podmienkou, že obmedzí svoj bankový sektor a veľké vklady, ktoré v rámci pravidiel EÚ nie sú zabezpečené, zmrazí a neskôr z nich vyplatí dlhy. Vklady menšie než 100.000 eur sa presunú do najväčšej cyperskej finančnej inštitúcie Bank of Cyprus.

Krajina by mala dostať prvú splátku zo svojho záchranného balíka do menej ako dvoch mesiacov, najskôr však experti medzinárodných veriteľov Cypru musia vypracovať technické detaily. Plán by mal byť podľa šéfa Euroskupiny a holandského ministra financií Jeroena Dijsselbloema ukončený do polovice apríla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu