Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dramatický obrat: Cyprus súhlasil so zdanením vkladov, na rade je parlament

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA - Cyprus sa dnes priblížil k odvráteniu hroziaceho štátneho bankrotu. S medzinárodnými veriteľmi sa dohodol na podmienkach jednorazového zdanenia vkladov v tamojších bankách. Stredomorský ostrov tak urobil v otázke zdanenia vkladov dramatický obrat, ktorým sa mu otvára cesta k finančnej pomoci od Európskej únie. Na riešenie situácie zostáva čas už len do pondelka. Už teraz ale obyvatelia Cypru značne pociťujú jej ťažobu.

Cyprus sa dohodol so zástupcami veriteľskej "trojky" na novej podobe kontroverzného jednorazového zdanenia vkladov dnes večer. Bude sa týkať nepoistených vkladov nad 100.000 eur v cyperských bankách. V najväčšom tamojšom finančnom ústave Bank of Cyprus pôjde o dvadsaťpercentné zdanenie, v ostatných bankách o štvorpercentné.

Dohodu ešte bude musieť schváliť parlament. Prvé body záchranného plánu pre ostrovnú ekonomiku schválil v piatok neskoro večer. Poslanci na mimoriadnej schôdzi schválili zákony o dohľade nad pohybom kapitálu, zriadenie fondu solidarity a reštrukturalizáciu bánk.

Cyperskí poslanci pritom tento týždeň odmietli pôvodný návrh eurozóny, podľa ktorého sa mali všetky vklady v krajine pod 100.000 eur zdaniť 6,75 percentami a vklady nad touto hranicou desiatimi percentami. Takzvaný zostrih peňazí na bankových účtoch mal vyniesť 5,8 miliardy eur, a doplniť tak zhruba desaťmiliardovú medzinárodnú pomoc.

Cypru sa po zamietnutí návrhu nepodarilo získať podporu v Rusku, ktorého občania majú na ostrove donedávna považovanom za daňový raj uložené značné prostriedky, a vrátil sa tak k rokovaniu s ostatnými členmi eurozóny. Ako pritom vyhlásil európsky komisár Olli Rehn, neboli už k dispozícii "optimálne riešenia, len ťažké rozhodnutia".

Euroskupina sa bude situáciou na Cypre a jeho žiadosťou o finančnú pomoc zaoberať v nedeľu. Potom by mal opäť zasadnúť cyperský parlament a posúdiť novú dohodu. Ak ju neprijme, alebo ak sa dohoda na niečom zadrhne, príde ostrov v pondelok o kľúčovú núdzovú pomoc Európskej centrálnej banky. Cyperské banky by sa tak ocitli bez hotovosti, čo by pre krajinu malo nedozerné následky.

Už teraz ale Cyprom zmietajú obavy. Celý týždeň sú zatvorené banky, ľudia stoja dlhé rady pred bankomatmi, z ktorých si ale jednorázovo môžu vybrať len 260 eur. Miestne médiá informujú, že kvôli nedostatku hotovosti sa budú musieť uzavrieť benzínové čerpacie stanice. Kríza dopadá aj na supermarkety, ktorým dochádzajú zásoby.

Mnoho Turkov sa považuje za obete Európskej únie, a predovšetkým Nemecka. Berlín podľa týchto názorov zaujal voči Cypru tak tvrdú vyjednávaciu pozíciu nie kvôli nevôli nad pochybnými praktikami cyperských bánk, ale kvôli tomu, aby vyslal signál ďalším sporným členom EÚ, ako je Taliansko a Španielsko.

Vodca cyperskej pravoslávnej cirkvi, arcibiskup Chrysostomos, potom rovno vyzval na vystúpenie svojej krajiny z eurozóny. "Cyprus je povinný podpísať to, čo požadujú veritelia. Teraz je ale potrebné premýšľať, ako sa čo najrýchlejšie zbaviť tých európskych úbožiakov," povedal pre rozhlasovú stanicu Αlpha 989.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu