Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O osude Cypru sa rozhodne v noci: O záchranu bojuje na poslednú chvíľu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NIKÓZIA/BRUSEL - V Bruseli večer začala kľúčová schôdzka ministrov financií euroskupiny o záchrannom pláne pre Cyprus. Cyperský prezident Nikos Anastasiadis sa pred ňou v rokovaniach s najvyššími predstaviteľmi Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF) v Bruseli snažil na poslednú chvíľu dohodnúť podmienky záchrany. Cyprus potrebuje od eurozóny pomoc, aby zabránil kolapsu svojho bankového sektora a štátnych financií.

V terajšej kríze nejde len o Cyprus ale o stabilitu celej eurozóny, povedal pred začatím schôdzy euroskupiny luxemburský minister Luc Frieden. Väčšina ministrov predpokladá, že rokovanie sa pretiahne dlho do noci. Cyprus musí dojednať plán do pondelka, inak Európska centrálna banka (ECB) prestane tamojším bankám dodávať hotovosť, na ktorej sú závislé. Stredomorská krajina by mala z vlastných zdrojov zhromaždiť 5,8 miliardy eur, čo je zo strany veriteľov podmienka pre následnú desaťmiliardový pôžičku.

Anastasiadis rokoval s prezidentom EÚ Hermanom Van Rompuyom, šéfom Európskej komisie Josém Manuelom Barrosom, riaditeľkou MMF Christine Lagardeová, prezidentom ECB Mariom Draghim a šéfom euroskupiny Jeroen Dijsselbloemem. Podľa cyperských médií prezident pohrozil, že podá demisiu, ak bude MMF trvať na tom, aby cyperská bankový jednotka Bank of Cyprus prevzala silne problematickú banku Laiki i s deviatimi miliardami jej dlhov voči Európskej centrálnej banke.

Rokovania medzi cyperskou delegáciou a činiteľmi EÚ a MMF sa pretiahli. Začiatok schôdzky euroskupiny tak bol odložený z pôvodne stanovených 18:00 na 20:00 SEČ. Anastasiadis v sobotu do noci rokoval s predstaviteľmi hlavných cyperských politických strán o pláne záchrany. Ten okrem iného zahŕňa jednorazové dvadsaťpercentné zdanenie vkladov nad 100.000 eur uložených v najvyššej cyperskej banke Bank of Cyprus a rozdelenie Laiki na "dobrú" a "toxickú" časť.

Podľa spravodajcu BBC by navrhovaná reštrukturalizácia bánk mohla znížiť veľkosť predimenzovaného bankového sektora Cypru o tretinu až polovicu. Banky v krajine, ktorá má asi 1,1 milióna obyvateľov, spravujú vklady v sume 68 miliárd eur, z toho 38 miliárd eur je na účtoch s čiastkami cez 100.000 eur.

Cyperskí činitelia medzitým oznámili, že dve najväčšie banky na Cypre dneškom ďalej obmedzili výber peňazí z bankomatov. Bank of Cyprus a Laiki Bank ich znížili na iba 100 eur denne. Francúzsky minister financií Pierre Moscovici naznačil, že EÚ v rokovaniach s cyperskými predstaviteľmi nebude naladená príliš ústretovo a bude od Nikózie požadovať bolestné kroky. "Všetkým tým, ktorí tvrdia, že hrdúsime celý národ, hovorím ... Cyprus je kasínová ekonomika, ktorá stojí na pokraji bankrotu," povedal minister v televízii Canal Plus.

Podľa cyperskej tlačovej agentúry CNA prezident Anastasiadis nariadil zmraziť rokovania s Gréckom o prevedenie gréckych pobočiek cyperských bánk na grécky ústav Piraeus Bank. Otázka prevodu gréckych pobočiek je súčasťou celého plánu a podľa pozorovateľov ju chce Cyprus využiť ako vyjednávaciu páku. Ak by cyperské pobočky v Grécku ostali v rukách bánk na Cypre, mohol by sa ich prípadný kolaps preniesť do Grécka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu