Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľsko si vybuduje vlastný protiraketový štít: Za 34 miliárd eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Poľsko vybuduje svoj vlastný protiraketový štít, ktorý bude súčasťou obnovy armády, do čoho vláda v najbližších desiatich rokoch investuje celkovo takmer 34 miliárd eur.

Potvrdil to v stredu poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski, ktorý tak urobil krátko po americkom oznámení, že Washington ruší poslednú fázu ich európskeho protiraketového systému. Poľský vzdušný obranný štít bude podľa Sikorského súčasťou amerického systému a raketovej obrany NATO.

Šéf rezortu diplomacie pred plénom parlamentu uviedol, že Varšava bude mať vlastné "rakety, vrtuľníky, obrnené vozidla, ponorky a bezpilotné lietadlá", no NATO zostane "garantom bezpečnosti". Sikorski s týmto prejavom vystúpil po minuloročnej výzve prezidenta Bronislava Komorowského, podľa ktorého si poľsko musí zabezpečiť vlastnú ochranu svojho územia.

Nový minister obrany USA Chuck Hagel v sobotu oznámil, že Spojené štáty zrušia poslednú piatu fázu budovania európskeho protiraketového systému. Ako dôvody uviedol "problémy vo vývoji" ako aj škrty v armáde. V Poľsku tak pravdepodobne nebudú rozmiestnené americké protirakety, ktoré mali Európu chrániť pred strelami s krátkym a stredne dlhým doletom prichádzajúcim z Blízkeho východu.

Tento krok môže zlepšiť vzťahy medzi USA a Ruskom, ktoré projekt európskeho protiraketového dáždnika od začiatku kritizovalo. Američania namiesto toho umiestnia viac protirakiet na Aljaške, ktoré ich majú chrániť pred potenciálnymi útokmi napríklad zo strany Severnej Kórey. Súčasťou poslednej fázy protiraketového štítu malo byť umiestnenie protirakiet typu SM-3 v Poľsku, ale pravdepodobne aj v Rumunsku. Malo ísť o kľúčovú ale aj najspornejšiu súčasť celého projektu.

Projekt amerického protiraketového systému v Európe je tak ohrozený a jeho výsledná podoba zatiaľ nie je známa. Jedným z dôsledkov tohto kroku môže byť obnovenie rokovaní medzi USA a Ruskom o ďalšom zredukovaní jadrového arzenálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu