Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Porucha v poškodenej atómovej elektrárni Fukušima: Minula sa chladiaca voda

Fukušima
Fukušima

TOKIO - Prevádzková porucha, ktorá sa v pondelok v noci vyskytla v japonskej atómovej elektrárni Fukušima daiiči, poškodenej vlnou cunami v roku 2011, spôsobila, že tri palivové zásobníky niekoľko hodín zostali bez chladiacej vody. Dnes o tom informovala agentúra AP s odvolaním sa na miestne zdroje.

Prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť Tokyo Electric Power Company (TEPCO), uviedla, že v riadiacom centre zaznamenali iba poruchu krátkodobého charakteru, avšak jej následky pretrvávali v troch zo siedmich palivových zásobníkov ešte niekoľko hodín. Problémy sa pritom týkali aj zásobníka, ktorý narába s rádioaktívnou vodou.

TEPCO ďalej uviedla, že reaktory nie sú poškodené a v celkovom fungovaní elektrárne sa nezistili žiadne odchýlky. Podľa hovorcu spoločnosti príčiny poruchy môže určiť rýchle obnovenie energie chladiaceho systému. Jadrové palivo uskladnené v zásobníkoch nebude ohrozené najmenej ďalšie štyri dni, dodal.

Energetický a chladiaci systém elektrárne poškodilo zemetrasenie spojené s vlnou cunami 11. marca v roku 2011, čo spôsobilo následné roztavenie jadier troch reaktorov a prehriatie palivových zásobníkov. Elektráreň v súčasnosti využíva provizórne systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu