Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Problémy vo Fukušime pokračujú: Ďalší únik rádioaktívnej vody!

Fukušima
Fukušima

TOKIO - V poškodenej jadrovej elektrárni Fukušima na severozápade Japonska zaznamenali ďalší únik rádioaktívnej vody. Oznámil to dnes prevádzkovateľ elektrárne, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"Tento raz uniklo z potrubného uzla asi 22 litrov rádioaktívnej vody. Kvapalina vsiakla do pôdy," uviedol spoločnosť TEPCO, ktorá prevádzkuje elektráreň poškodenú pri zemetrasení a cunami z marca 2011.

Predstavitelia TEPCO súčasne zdôraznili, že ide o veľmi malé množstvo kontaminovanej vody, pričom nie je pravdepodobné, že by mohla znečistiť aj more, a to napriek jeho malej vzdialenosti od elektrárne.

Krátko predtým spoločnosť oznámila, že prestane používať podzemné nádrže na skladovanie rádioaktívnej vody z chladiacich systémov elektrárne a kvapalinu presunú do povrchových zásobníkov.   Len minulý týždeň totiž uniklo do pôdy v okolí elektrárne okolo 120 ton vody kontaminovanej rádioaktivitou. K úniku došlo z jednej zo siedmich podzemných nádrží, ktoré slúžia na chladenie vyhoretého jadrového paliva.

Koncom marca chladiace systémy Fukušimy postihol jednodňový výpadok prúdu. Podľa výsledkov predbežného vyšetrovania ho zavinil potkan, ktorý spôsobil elektrický skrat. Odstavená jadrová elektráreň je podľa japonských úradov stále nestabilná a zraniteľná, keďže musí využívať pre svoje poškodené reaktory provizórne chladiace systémy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu