Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pozrite si apartmán nového pápeža: Tu strávil František prvú noc!

Pápež je zatiaľ ubytovaný v apartmáne Domu sv. Marty. Zobraziť galériu (36)
Pápež je zatiaľ ubytovaný v apartmáne Domu sv. Marty. (Zdroj: TASR)

VATIKÁN - Včera sa svet dozvedel meno nového pápeža. Stal sa ním Argentínčan Jorge Mario Bergoglio (76), ktorý prijal meno František. Aj ako hlava katolíckej cirkvi zachoval skromnosť, keď sa večer po svojom zvolení vyhol limuzíne a namiesto nej cestoval na večeru vo vatikánskej rezidencii posledným kyvadlovým autobusom s ďalšími kardinálmi. Zdá sa, že sa o ňom dozvieme ešte zopár ďalších zaujímavých informácií.

15:47 "Vaša Svätosť, s radosťou som prijal správu, že Kolégium kardinálov Vás zvolilo za nového pontifika. Svet Vás pozná ako človeka oddaného viere a Bohu a s nádejou od Vás očakáva, že budete zástancom dialógu, nositeľom hodnôt a ochrancom pokoja, mieru, solidarity, spravodlivosti a ľudských práv každého jednotlivca. Vaša Svätosť, ľudstvo dnes čelí mnohým výzvam, ktoré ovplyvňujú materiálny aj duchovný rozvoj civilizácie. Svetová ekonomická kríza, chudoba, hlad, terorizmus, lokálne vojnové konflikty a nerešpektovanie základných ľudských práv si vyžadujú pozornosť celosvetového spoločenstva. Dnešná doba žiada od každého jednotlivca, aby sa podľa svojich možností zapojil do obnovy morálky a skutočných hodnôt. Verím, že Vaša skúsenosť i vnútorná sila významne prispeje k hľadaniu správnej cesty k morálnej obnove ľudstva, k rozvoju spolupráce, tolerancie a porozumenia medzi národmi," znie úvod blahoprajného listu, ktorý nápis novej hlave katolíckej cirkvi prezident Ivan Gašparovič.

15:39 Tibetský exilový vodca dalajláma vo štvrtok napísal novozvolenému pápežovi Františkovi blahoprajný list, v ktorom chváli jeho rozhodnutie prijať ako prvý v dejinách pontifikátu meno po známom svätcovi z Assisi. Nositeľ Nobelovej ceny mieru, ktorý po neúspešnom povstaní proti Pekingu v roku 1959 utiekol do Indie, označuje zvolenie argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia za "historické" a tvrdí, že ho naplnilo "pocitom šťastia".

Dalajláma
Zobraziť galériu (36)
Dalajláma  (Zdroj: SITA)

15:30 Bergoglio je proti neoliberálnym teóriám, ako aj proti niektorým aspektom globalizácie. Je konzervatívny v otázkach rodiny, etiky i postoja cirkvi k homosexualite. Vo svojich kázňach veľmi často odsudzoval krízu hodnôt v Argentíne. Bol vždy veľmi diskrétny, nikdy sa nepresadzoval. V roku 2001 odmietol byť predsedom biskupskej konferencie, ale v tom istom roku sa stal kardinálom, pričom však odmietol, aby jeho rodáci cestovali do Ríma na jeho vymenovanie.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

15:17 Francúzsky historik Hervé Yannou, ktorý sa špecializuje na dejiny pápežov, v rozhovore pre online vydanie týždenníka Le Nouvel Observateur uviedol, že prežívame "trojnásobnú revolúciu": prvýkrát za 700 rokov sa pápež vzdal úradu, prvýkrát nový pápež pochádza z Argentíny a prvýkrát sa pápežom stal člen jezuitskej rehole. Ako všetci jezuiti aj nový pápež je silná osobnosť. Yannou pripomenul, že jezuiti sa vyznačujú dôkladnou intelektuálnou prípravou, ktorá v Bergogliovom prípade trvala 15 rokov strávených štúdiom filozofie, psychológie a teológie.    

15:07 Pápež si dnes po modlitbe došiel osobne vyzdvihnúť v jednom rímskom hoteli batožinu, ktorú nemohol mať pri sebe počas izolácie v konkláve a Dome svätej Marty. Podľa svedkov išiel opäť obyčajným vozidlom a po jazde sa pýtal, či má zaplatiť účet. "Ak prinesie rovnakú túžbu po jednoduchom životnom štýle na pápežský dvor, potom si myslím, že všetci budú v šoku," komentoval pápežov skromný štýl americký teológ Thomas Reese, ktorý je autorom knihy Vnútri Vatikánu.

14:46 Talianski biskupi zablahoželali k zvoleniu za pápeža nesprávnej osobe - milánskemu arcibiskupovi Angelovi Scolovi. Členovia talianskej biskupskej konferencie si boli istí zvolením svojho kolegu, ktorý bol považovaný za jedného z hlavných favoritov pápežskej voľby. Bezprostredne po skončení konkláve preto v stredu večer omylom poslali pripravený gratulačný mail kardinálovi Scolovi. Rýchlo sa však opravili a poslali blahoželanie skutočnému novému pápežovi Františkovi, ktorým sa stal argentínsky primas Jorge Mario Bergoglio.

Angelo Scola
Zobraziť galériu (36)
Angelo Scola  (Zdroj: SITA)

14:39 Obete sexuálneho zneužívania katolíckymi kňazmi vyzvali novozvoleného pápeža Františka, aby reformoval cirkev a vyhlásil nulovú toleranciu sexuálnym zločinom. „Svätý František bol najväčším reformátorom v histórii cirkvi, pápež František musí urobiť to isté,“ zdôraznila skupina na ochranu obetí zneužívania kňazmi Survivors Network of Those Abused by Priests (SNAP).

14:20 "Pápež František je zameraný na pastoráciu. Vystupuje veľmi prosto a úvahy o tom, že bude citlivý k sociálnym otázkam, sú úplne na mieste. To ostatne dosvedčuje i voľba jeho mena. Je úplne jasné, že sa svojím menom prihlásil k Františkovi z Assisi," uviedol po voľbe český kardinál Dominik Duka "Výrazný je tiež jeho záujem o mladú generáciu a to predovšetkým s ohľadom na problémy, s ktorými sa vo svete stretáva. Je to nezamestnanosť a nedostatočná podpora vzdelania," upozorňuje kardinál. Pápež František je sám vzdelaný človek. Študoval na významných školách Latinskej Ameriky a v Nemecku. Vie tiež perfektne po nemecky. Zverejnila TK KBS.

14:10 Ruská pravoslávna cirkev po zvolení nového pápeža vyjadrila očakávanie, že pod jeho vedením sa budú vzťahy medzi oboma odnožami kresťanstva naďalej zlepšovať. Podľa štvrtkového vyjadrenia hovorcu Moskovského patriarchátu Alexandra Volkova pre agentúru RIA Novosti pravoslávni Rusi "vítajú rozhodnutie kardinálov rímskokatolíckej cirkvi, a tak ako predtým rátajú s rozvíjaním vzťahov pozitívnym smerom". Arcikňaz Dmitrij Sizonenko, ktorý je sekretárom patriarchátu, zasa vyjadril nádej, že pápež František bude "pokračovať v línii" svojho predchodcu Benedikta XVI. a v medzicirkevných vzťahoch tak pretrvá "pozitívna dynamika".

13:56 Vatikánsky denník L'Osservatore Romano zverejnil zábery z rannej modlitby pápeža v Bazilike Santa Maria Maggiore.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

13:35 Prvá vec, ktorú nový pápež po zvolení v Sixtínskej kaplnke urobil, bola, že sa išiel pozdraviť s nigérijským kardinálom Anthonym Okogiem, ktorý kvôli chorobe používa vozíček. Tak znejú správy z Twitteru.

Anthony Okogie
Zobraziť galériu (36)
Anthony Okogie  (Zdroj: int)

13:16 Vatikán uviedol, že pápež dnes nebude telefonicky hovoriť s emeritným pápežom Benediktom XVI., ale chce ho v najbližších dňoch navštíviť. Telefonicky sa s ním spojil už v stredu, krátko po svojom zvolení. Reagoval tým na informácie od amerického kardinála Timothyho Dolana, ktorý novinárom ešte v stredu povedal, že František plánuje navštíviť Benedikta hneď prvý deň v úrade. Hovorca Vatikánu spresnil, že pápež nepôjde do Castel Gandolfa dnes a pravdepodobne ani v piatok.

Castel Gandolfo
Zobraziť galériu (36)
Castel Gandolfo  (Zdroj: SITA)

13:04 Podobne ako mnohí Latinskoameričania, aj nový pápež je oddaný kultu Panny Márie. Aj Baziliku Santa Maria Maggiore navštívil v súvislosti s tým a modlil sa pred ikonou Madony s Ježiškom, ochrankyne rímskeho ľudu. "Má túto ikonu Panny Márie vo veľkej úcte a zakaždým, keď prichádza z Argentíny, navštevuje túto baziliku," povedal jeden z tamojších kňazov Elio Montenero. "Boli sme dnes prekvapení, pretože jeho návšteva nebola vopred oznámená," spresnil.

Bazilika Santa Maria Maggiore - ilustračné FOTO.
Zobraziť galériu (36)
Bazilika Santa Maria Maggiore - ilustračné FOTO.  (Zdroj: SITA)

12:54 Pápež prišiel už ako tínedžer o jednu časť pľúc, ktorú mu museli vyoperovať v dôsledku infekcie. "Mohla to byť jednoducho infekcia, ktorá sa nedala vyliečiť antibiotikami", alebo dokonca tuberkulóza, tvrdí Joe B. Putnam, šéf oddelenia hrudníkovej chirurgie z Vanderbiltovej univerzity v americkom Nashville. Podľa jeho slov však veľmi zachovalý výzor Františka napovedá tomu, že sa o seba veľmi dobre stará a že je zrejme po celý život nefajčiarom. Chýbajúca časť pľúc preto nemusí predstavovať komplikáciu pri výkone jeho úradu.

12:32 Predajcovia sa poponáhľali. Vo Vatikáne sa už dajú zakúpiť suveníry s tvárou novej hlavy katolíckej cirkvi.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

12:21 Cieľom prvej cesty pápeža Františka mimo Európy bude zrejme v lete brazílske Rio de Janeiro, kde sa zúčastní na Svetových dňoch mládeže. Informoval o tom tajomník Pápežskej komisie pre Latinskú Ameriku Guzmán Carriquiry. "Napĺňa ma radosťou, keď pomyslím na to, že nový pápež začne svoje cestovanie mimo Európy - aspoň sa to dá predpokladať - cestou do Ria de Janeiro," povedal.

12:08 Na novom pápežovi Františkovi leží tieň pochybností z doby, kedy bol hlavou jezuitského rádu a kedy cirkev podporovala vojenskú diktatúru v Argentíne. Jorge Bergoglio viedol jezuitský poriadok v čase, keď cirkev podporovala vojenskú vládu a vyzývala k vlastenectvu, pripomenul dnes britský denník The Guardian.

Bergoglio s argentínskych diktátorom Videlom.
Zobraziť galériu (36)
Bergoglio s argentínskych diktátorom Videlom.  (Zdroj: int)

11:52 Izraelský prezident Šimon Peres pozval dnes novozvoleného pápeža Františka na návštevu Svätej zeme "pri najbližšej možnej príležitosti", informovala agentúra DPA. Peres označil Františka za "človeka inšpirácie, ktorý môže prispieť k snahe priniesť mier do nepokojného regiónu". Izraelský prezident delegácii predstaviteľov poľskej katolíckej cirkvi v Jeruzaleme povedal, že nový pápež reprezentuje "zanietenie, lásku k Bohu, lásku k mieru, zbožnú skromnosť a nový kontinent, ktorý sa teraz prebúdza," povedal Peres. "Viac ako kedykoľvek predtým potrebujeme duchovné vodcovstvo, nielen politické," dodal.

11:45 Všetko nasvedčuje tomu, že pápež František bude iný ako jeho akademický predchodca Benedikt XVI, ktorý sa sústredil hlavne na záchranu Európy a čelil kritike za to, že sa na latinskoamerický kontinent vydal až po siedmich rokoch v úrade, keď vlani navštívil Kubu a Mexiko, napísala agentúra AP.

Práve pápež František bol ten, kto argentínskej vláde pripomínal, že Ježiš Kristus sa kúpal s chorými leprou a stoloval s prostitútkami. "Jeho štýl je veľmi blízko cirkevnej sociálnej doktríne," povedal Elio Masferrer, expert z mexického Národného ústavu antropológie a histórie. "Znamená to aj to, že kritizuje skupiny kléru, ktoré sa stále správajú ako šľachtici, ako cirkevní princovia," dodal.

11:34 Prechodné ubytovanie pápeža v Dóme sv. Marty. Apartmán po Benediktovi XVI. je v rekonštrukcii.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: TASR)

11:27 Britská tlač si na nového pápeža posvietila kvôli jeho výrokom v minulosti. "Dúfame, že jeho kázeň schvaľujúca argentínske stanovisko sa nebude opakovať," napísal v úvodníku The Sun. Kardinál Bergoglio podľa denníka v roku 2011 vyhlásil, že "Falklandy sú naše, je to naša krajina. Vážme si tých, ktorí tam položili svoje životy. Falklandy patria Argentíne". Nový pápež bude však podľa denníka "v Británii vždy vítaný".

11:23 Takto dnes ráno vyzerali novinové stánky v Ríme.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

11:11 Novinár Horacio Verbitsky vo svojej knihe, v ktorej vychádza z prepisov oficiálnych dokumentov, tvrdí, že nový pápež František sa pridal v roku 1976 k argentínskej vojenskej junte diktátora Jorge Rafaela Videla a teda nesie aj skrytú spoluvinu na tomto období.

11:00 Na internete koluje staršia fotografia. Je na nej pápež Ján Pavol II., vtedy ešte kardinál Joseph Ratzinger a v strede medzi nimi osoba veľmi pripomínajúca práve argentínskeho arcibiskupa Jorgea Bergoglia.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: Facebook)

10:55 Časť katolíkov Latinskej Ameriky pociťuje istú ľútosť, že konkláve nezvolilo favorizovaného brazílskeho kardinála Pedra Odila Scherera (63). Jeho brat Bruno však pre AP povedal: "Myslím, že Odilo je šťastný. Teraz sa musí cítiť oslobodený". "Vzhľadom na jeho vek - je ešte vcelku mladý, by nechcel stratiť svoju slobodu, cestovať, fotografovať, robiť si svoje veci...," uviedol Bruno.

Favoriti Angelo Scola a Odilo Scherer neuspeli.
Zobraziť galériu (36)
Favoriti Angelo Scola a Odilo Scherer neuspeli.  (Zdroj: SITA)

10:39 V osobe Jorgeho Bergoglia si rímskokatolícka cirkev našla prekvapivého lídra. Podľa agentúry AP ide o priekopníckeho pápeža z Argentíny, ktorý je skôr starým farárom ako mladým manažérom, ktorý by vzkriesil krízou zasiahnutú cirkev a vieru. Hľadanie nového pápeža bolo od začiatku až do konca najmenej predvídateľné za posledných najmenej šesť storočí.

10:36 Zvolenie argentínskeho arcibiskupa za pápeža Františka oslovilo ľudí v rôznych kútoch sveta. Takúto sochu z piesku mu spravili v Indii. "Boh žehnaj nového pápeža".

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

10:17 Pápež František je rehoľník – človek zasväteného života so sľubmi čistoty, chudoby a poslušnosti. Naposledy bol rehoľník pápežom v rokoch 1831-1846 (Gregor XVI.).

10:15 „Ak sa Cirkev začne uzatvárať sama do seba, bude bezmocná,“ povedal Jorge Mario Bergoglio pre redaktora internetového denníka Vatican Insider počas jeho návštevy v Ríme, kde sa zúčastnil konzistória kardinálov, a na ktorom sa hovorilo o novej evanjelizácii. „Normálna Cirkev existuje ako misijné spoločenstvo. Musíme preto vychádzať zo seba a prinášať posolstvo Krista iným. Preto hľadáme kontakt s rodinami, ktoré nenavštevujú kostol. Miesto toho, aby sme boli iba Cirkvou, ktorá s otvorenou náručou čaká a prijíma tých, ktorí prichádzajú, snažíme sa byť Cirkvou, ktorá vychádza zo seba, ide k ľuďom, ktorí s ňou nemajú kontakt, nepoznajú ju alebo z nej odišli a je im ľahostajná."

09:55 Talianska štátna televízia RAI informovala, že pápež, ktorý bol do zvolenia na Petrov stolec arcibiskupom Buenos Aires, vstúpil do baziliky Santa Maria Maggiore bočným vchodom dnes tesne pred 08.00 h a vyšiel z nej o 30 minút neskôr.

09:52 Zvolenie argentínskeho kardinála Jorgeho Bergoglia do čela rímskokatolíckej cirkvi obzvlášť privítal v Buenos Aires futbalový klub San Lorenzo, ktorého je nový pápež František veľkým obdivovateľom. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej je Bergoglio registrovaným členom združenia fanúšikov tohto prvoligového klubu. "Klub San Lorenzo, rovnako ako jeho hráči a fanúšikovia, blahoželajú Jorgemu Bergogliovi k zvoleniu za pápeža. Vyvoláva to v nás veľký pocit hrdosti," uviedol klub na svojich internetových stránkach. Na webe je možné vidieť členskú kartu nového pápeža a fotografiu, na ktorej v kardinálskom habite drží vlajku klubu.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)

 

09:35 Pre rímskokatolíckeho kňaza Antona Srholca je výsledok voľby nového pápeža milým prekvapením. František je podľa neho symbolom zmeny, ktorú katolícka cirkev potrebuje. Predpokladá tiež, že osobnosť nového pápeža prinúti k zmene aj reprezentáciu katolíckej cirkvi na Slovensku. "Predchádzajúce pôsobenie nového pápeža a spôsob vykonávania jeho úradu naznačujú, že sa v cirkvi začne klásť dôraz na skromnosť a že sa bude oveľa viac prihliadať na chudobné podmienky, v ktorých žijú stámilióny ľudí na celom svete," povedal pre TASR.

Anton Srholec.
Zobraziť galériu (36)
Anton Srholec.  (Zdroj: SITA)

09:21 Poznáme pápežov program na najbližšie dni: Dnes ráno odslúžil omšu a potom navštívi rímsku Baziliku Santa Maria Maggiore, kde vzdá vďaku za voľbu pápeža. Vatikán spresnil, že ide o súkromnú návštevu. O 17.00 h sa v Sixtínskej kaplnke zíde na slávení sv. omše s kardinálmi-voliteľmi. V piatok o 11.00 h sa v Sále sv. Klementa stretne s celým zborom kardinálov, teda vrátane tých, ktorí sa pre vysoký vek v súlade s kánonickým právom už nemohli zúčastniť na konkláve. V sobotu o 11.00 h poskytne František v Aule Pavla VI. audienciu novinárom a zamestnancom médií a v nedeľu sa prvýkrát v úrade bude modliť modlitbu Anjel Pána. Na budúci utorok, na sviatok sv. Jozefa, sa o 09.30 h začne jeho inauguračná omša, na ktorej sa zúčastnia hlavy štátov a vlád. Na budúcu stredu na audiencii prijme členov svojej rehole Spoločnosti Ježišovej (jezuiti). Ako pripomína vatikánska tlačová služba, nejde o generálnu audienciu. Najbližšie asi štyri týždne bude nový pápež ubytovaný v apartmáne vo vatikánskom hoteli Domus Sanctae Marthae, kde býval s ostatnými kardinálmi-voliteľmi počas konkláve.

09:13 Svet hodnotí nového pápeža pozitívne, ako ho vnímate vy?

09:08 Novozvolený pápež dorazil do rímskej baziliky Panny Márie Snežnej k súkromnej modlitbe. Prvýkrát sa tak dnes ukázal na verejnosti. Pápež prišiel v malom konvoji dvoch osobných áut. Sprevádzal ho okrem iného Georg Gänswein, tajomník jeho predchodcu Benedikta XVI. Jeho príchod sledovali desiatky ľudí, väčšinou novinári a fotografi.

09:05 Podľa hovorcu Vatikánu pápež František udelí audienciu všetkým kardinálom, voličom aj nevoličom, a stretne sa so zamestnancami médií v sobotu dopoludnia v Aule Pavla VI. Bude tak pokračovať v tradícii Jána Pavla II. a Benedikta XVI., aj oni sa krátko po zvolení stretli s novinármi: „Pápež poskytne audienciu všetkým nám a všetkým tým, ktorí sú v mediálnom centre, teda všetkým pracovníkom médií, ktorí sem pri tejto príležitosti prišli.“

08:58 Dobové fotografie zachytávajú novomanželov Bergogliovcov a neskôr ich syna, nového pápeža Františka, spolu so svojimi rodičmi.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

08:48 „Pápež, ktorý chce slúžiť,“ takto hovorca Vatikánu Federico Lombardi charakterizoval kardinála Bergoglia, teda Františka, nového Svätého Otca, bezprostredne po jeho zvolení. Potvrdil intronizačnú svätú omšu, ktorá sa uskutoční v utorok 19. marca, ako aj dnešnú svätú omšu v Sixtínskej kaplnke so všetkými kardinálmi so začiatkom o 17:00 h, ktorá bude vysielaná naživo. Informovala TK KBS.

08:33 Vatikánsky denník L´Osservatore Romano nezaháľa. Hneď po zvolení nového pápeža vydal špeciálnu edíciu s jeho životopisom, článkami aj komentármi. Ďalšie budú určite neustále pribúdať.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: L´Osservatore Romano )

08:24 Britský denník The Independent vo svojich komentároch píše o hlavnej priorite nového pápeža. Už žiadne zľutovanie s pedofilmi v radoch cirkvi. František by sa mal postarať o nulovú toleranciu, zastaviť sexuálne zneužívanie detí a vytvoriť preventívne opatrenia.

08:03 Pre Bergoglia pravdepodobne nastanú najrušnejšie hodiny a dni v jeho živote. Vrhnú sa na neho krajčíri a obuvníci, aby mu pripravili slávnostné rúcha a obuv na mieru. Presťahuje sa do pápežského bytu vo Vatikáne, čo môže byť pre muža z Argentíny dosť komplikované. Tak isto si musí vybrať správnych ľudí, ktorými sa obklopí, najmä ak ide o jeho osobného tajomníka, ktorý býva šedou eminenciou Svätej stolice. Okrem toho na dvere klope najdôležitejší sviatok v roku pre katolícku cirkev, ktorým je Veľká noc.

Zvolenie za pápeža je pre Bergoglia iba začiatok.
Zobraziť galériu (36)
Zvolenie za pápeža je pre Bergoglia iba začiatok.  (Zdroj: SITA)

07:55 Nový pápež František sa oficiálne ujme funkcie najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi v utorok 19. marca, keď sa vo Vatikáne uskutoční slávnostná inauguračná omša.

07:43 Jorge Bergoglio má za sebou vraj aj temnú minulosť. V roku 2005 ho obhajcovia ľudských práv obvinili zo sprisahania s vojenskou juntou a z toho, že sa v roku 1976 údajne podieľal na únose dvoch jezuitských kňazov. Žiadny dôkaz, ktorý by potvrdil toto obvinenie, však nebol predložený a Bergogliov hovorca všetko kategoricky poprel. Jeho vzostup sa však podľa médií časovo zhodoval s jedným z najtemnejších období v Argentíne, vojenskej diktatúry, ktorá vládla krajine v rokoch 1976 až 1982. Oboch mužov, Orlanda Yoria a Francisca Jalicsa, nakoniec asi po piatich mesiacoch objavili zdrogovaných a polonahých na poli.

07:34 Pápež strávil noc vo vatikánskom penzióne Dom svätej Marty, kde v izolácii doteraz prespávali účastníci konkláve. Do pápežského bytu uvoľnenom po Benediktovi XVI. sa nový pontifik môže nasťahovať až dnes.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

07:27 Jorge Bergoglio sa ako kardinál snažil napraviť povesť cirkvi a obviňoval cirkevných vodcov z pokrytectva. "Choďte von a podeľte sa o svoje svedectvo, choďte von a pracujte so svojimi bratmi a zdeľujte si skúsenosti, choďte von a staňte sa slovom božím," povedal pri minuloročnej kázni argentínskym kňazom. Hlása nutnosť súcitu voči chudobným a chorým, v roku 2001 pri návšteve hospicu umyl a pobozkal nohy dvanástim pacientom trpiacim ochorením AIDS. Niekoľkokrát zdôraznil spiritualitu a sviatosť, ktorá by mala prirodzene viesť k väčšiemu záujmu o chudobných a chorých. Viac o jeho živote sa dočítate v našom článku.

07:20 Nový pápež doteraz žil v malom byte, sám si varil a v meste sa prepravoval hromadnou dopravou. Často navštevoval chudobné štvrti Buenos Aires a vyznačuje sa dogmatickým konzervativizmom a záväzkom k sociálnej spravodlivosti. V niektorých otázkach je ale považovaný za hodnostára moderného razenia.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

07:16 Pre všetkých, ktorí nemali možnosť včera sledovať prvé slová nového pápeža, pripájame video.

07:10 Zvolením 76-ročného muža dali podľa agentúry AP kardináli jasne najavo, že nestoja o radikálneho, mladého pontifika, ktorý by cirkvi vládol po desaťročia. Chcú vraj radšej skúseného, populárneho kňaza, ktorý bude schopný priviesť do Cirkvi veriacich. Podľa agentúry Reuters je nový pápež považovaný za reformátora, aj keď je konzervatívec.

07:00 Podľa informácií na Twitteri od kardinála Dolana by sa dnes mal nový pápež František stretnúť s emeritným pápežom Benediktom XVI.

Takto si potriasli rukami v roku 2007.
Zobraziť galériu (36)
Takto si potriasli rukami v roku 2007.  (Zdroj: SITA)

06:50 S očakávaním nového vývoja rímskokatolíckej cirkvi dnes európska tlač spája osobu pápeža Františka. Komentátori si kladú otázku, či pápež povedie cirkev k väčšej otvorenosti, alebo sa stane "rigidným ochrancom starých dogiem". "Povedie tento starec svoju cirkev a jej stúpencov k väčšej otvorenosti voči ženám a ľuďom s odlišnou sexuálnou orientáciou, alebo zostane ako jeho predchodcovia rigidným ochrancom starých dogiem?" pýta sa v komentári ľavicový francúzsky denník Libération. Katolícky La Croix pripomína "ťarchu následníctva", ktorou pre Františka môže byť zvlášť ťažké niesť v situácii, keď "emeritný pápež" Benedikt XVI neodišiel z Vatikánu.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

06:42 Pápež narodený mimo Európu bol zvolený po 1282 rokoch. Posledným pápežom, ktorý sa narodil mimo Európy, bol Gregor III., ktorý pochádzal zo Sýrie a katolícku cirkev viedol v rokoch 731 až 741. Aj pred ním zasadlo na Petrov stolec len niekoľko ďalších mimoeurópskych pápežov, napospol pôvodom z afrických či ázijských provincií niekdajšej Rímskej ríše.

06:15 Voľba prvého latinskoamerického pápeža v histórii nie je náhodná a zjavne súvisí s nedávnym úmrtím ľavicového venezuelského lídra Huga Cháveza. Myslí si to jeho niekdajšia "pravá ruka" a súčasný úradujúci prezident Venezuely Nicolas Maduro. "Vieme, že veliteľ dosiahol tieto výšky a teraz stojí tvárou v tvár Kristovi," vyhlásil Maduro, ktorého v piatok vymenovali za dočasného prezidenta, ktorý krajinu povedie do aprílových prezidentských volieb. "Niečo ovplyvnilo výber juhoamerického pápeža. Niečia ruka sa načiahla a Kristus povedal: 'Južná Amerika, tvoj čas prišiel," dodal.

Venezuelského prezidenta Huga Cháveza pochovali minulý týždeň.
Zobraziť galériu (36)
Venezuelského prezidenta Huga Cháveza pochovali minulý týždeň.  (Zdroj: SITA)

06:00 Spracovali sme pre vás život nového pápeža Františka vo fotografiách.

04:00 Dolan priblížil emócie v Sixtínskej kaplnke, keď Bergoglio dosiahol potrebný počet hlasov na zvolenie. "Prepukli sme do potlesku, no potom sme museli čakať, pokým nebude spočítaný zvyšok hlasov, a nakoniec znova tlieskali a ešte, keď povedal, že voľbu prijíma," povedal newyorský arcibiskup.

03:55 Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová pocestuje do Vatikánu, aby sa 19. marca zúčastnila na prvej omši nového pápeža Františka, ktorým sa stal Argentínčan Jorge Bergoglio. Zaslala mu tiež vrelý gratulačný list napriek hlbokým rozporom v otázkach politiky, ktoré medzi nimi panujú.

Bergoglio na staršej fotografii s argentínskou prezidentkou.
Zobraziť galériu (36)
Bergoglio na staršej fotografii s argentínskou prezidentkou.  (Zdroj: profimedia.sk)

03:26 Počas večere prejavil nový pápež aj svoju humornú stránku. Po prípitku na jeho počesť kardinálom podľa Dolana povedal: "Nech vám Boh odpustí." Kardinálov, ktorí sa stretávali sedem dní na zasadnutiach pred konkláve a dva dni na voľbe pápeža, neskôr znova rozosmial: "Budem dnes v noci spať dobre a niečo mi hovorí, že aj vy."

Pápež František I.
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: SITA)

Nový pápež ich tiež informoval, že dnes okrem iného navštívi svojho predchodcu, emeritného pápeža Benedikta XVI. v letnej rezidencii pri Ríme, a zavíta do rímskej baziliky. "Musím sa tiež zastaviť po batožinu a zaplatiť účet na ubytovanie," dodal znova žartom.

03:22 Pápež František sa krátko po svojom zvolení v stredu večer vyhol pápežskej limuzíne a namiesto nej cestoval na večeru vo vatikánskej rezidencii posledným kyvadlovým autobusom s ďalšími kardinálmi. Ukázalo to jeho skromnosť, uviedol newyorský kardinál Timothy Dolan, ktorý hovoril s novinármi o prvých hodinách po zvolení Argentínčana Jorgeho Bergoglia za hlavu katolíckej cirkvi.

02:00 Na seba nedali dlho čakať ani reakcie štátnikov a známych osobností z celého sveta.

01:25 Pápežovo konto na Twitteri znova ožilo krátko po zvolení Františka. Správa zo stredajšieho večera bola prvou od odstúpenia pápeža Benedikta XVI., ktorý začal mikroblog používať vlani v decembri a rýchlo si získal vyše tri milióny odberateľov.

Pozrite si apartmán nového
Zobraziť galériu (36)
 (Zdroj: facebook, twitter)

01:23 Zvolenie nového pápeža bolo v stredu dominantnou témou na mikroblogovacej sieti Twitter. Celkovo sa na nej len počas prvých šiestich hodín objavilo viac než sedem miliónov správ o tejto téme. Po tom, ako svetu predstavili argentínskeho kardinála Jorgeho Maria Bergoglia ako nového pápeža Františka, dosiahla aktivita používateľov Twitteru vrchol so 130.000 správami za minútu. Len správu "HABEMUS PAPAM FRANCISCUM" z oficiálneho vatikánskeho konta @pontifex zopakovali iní používatelia viac ako 68.000-krát.

00:01 Prečítajte si ešte o včerajšom konkláve a zvolení nového pápeža Františka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu