Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Reakcie osobností na zvolenie pápeža: Maradona chce ísť na návštevu

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zvolenie pápeža Františka zaujímalo nielen novinárov a radových veriacich, ale aj svetových lídrov. Takto reagovali už krátko po tom ako zo Sixtínskej kaplnky začal stúpať biely dym.

Novozvolenému pápežovi Františkovi už stihol zablahoželať aj slovenský premiér Robert Fico. Ten by Františka rád pozval na Slovensko pri príležitosti výročia príchodu Cyrila a Metoda.

Na zvolenie nového pápeža reagovalo aj ministerstvo zahraničných vecí. "Slovenská diplomacia je presvedčená, že Jeho Svätosť pápež František bude pre dnešný globalizovaný svet silnou morálnou autoritou, ktorá bude všestranne presadzovať vzájomné porozumenie a solidaritu medzi národmi a podporovať rozvoj dialógu medzi kultúrami a náboženstvami," uviedol tlačový odbor ministerstva.

"Je to človek viery, pokory a skromnosti", povedal o novom pápežovi Argentínčanovi Jorgeovi Mariovi Bergogliovi, ktorý si zvolil meno František, predseda KDH Ján Figeľ.

Pre rímskokatolíckeho kňaza Antona Srholca je výsledok voľby nového pápeža milým prekvapením. František je pre Srholca symbolom zmeny, ktorú katolícka cirkev potrebuje.  Predpokladá tiež, že osobnosť nového pápeža prinúti k zmene aj reprezentáciu katolíckej cirkvi na Slovensku. "Predchádzajúce pôsobenie nového pápeža a spôsob vykonávania jeho úradu naznačujú, že sa v cirkvi začne klásť dôraz na skromnosť a že sa bude oveľa viac prihliadať na chudobné podmienky, v ktorých žijú stámilióny ľudí na celom svete," povedal Srholec. Podľa neho tomu napovedá aj meno, ktoré nový pápež prijal, keďže pod menom František nepôsobil ešte ani jeden pápež. "Je to symbol, že sa bude ctiť skromnosť, pokora a doslovné nasledovanie Ježiša."

Prezident Ivan Gašparovič vyjadril presvedčenie, že Jeho Svätosť pápež František, rovnako ako jeho predchodca pápež  Benedikt XVI., bude morálnou autoritou pre celý svet a bude  pokračovať v šírení myšlienok porozumenia, spolupráce a solidarity medzi národmi a kultúrami.

Slovenský prezident sa však stal aj terčom vtipov opozičných poslancov. Martin Poliačik zo SaS na Facebooku napísal "Aj tak ho Ivan nevymenuje".

"Dostal som nasledujúcu SMS-ku: Pápež je zvolený, teraz len či ho Gašparovič vymenuje?!?" napísal zas Pavol Abrhan z KDH.

Na zvolenie argentínseho arcibiskupa reagoval aj jeden z najslávnejších Argentínčanov, futbalová ikona Diego Maradona. František je podľa neho dôvodom na hrdosť a česť pre každého Argentínčana. "Dúfam, že mi udelí audienciu hneď ako prídem do Talianska," povedal futbalista podľa Corriere Della Sera.

Novému pápežovi Františkovi I. zagratulovali k zvoleniu aj lídri Európskej únie vrátane predsedu Európskej rady Hermana Van Rompuya a šéfa Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Obaja štátnici dúfajú, že Františkov pontifikát sa ponesie v duchu "propagovania základných hodnôt mieru, solidarity a ľudskej dôstojnosti," uvádza sa v ich spoločnom stanovisku. Ku gratuláciám sa pridal aj britský premiér David Cameron, podľa ktorého ide o "významný deň pre 1,2 miliardy katolíkov na celom svete". Podľa šéfa Organizácie Spojených národov Pana Ki-muna by zase nová hlava katolíckej cirkvi mala predovšetkým rozvíjať "medzináboženský dialóg".

Americký prezident Barack Obama povedal, že zvolenie Františka poukazuje na silu a vitalitu amerického regiónu. Obama dodal, že milióny Američanov hispánskeho pôvodu sa k nemu pripoja v modlitbách za nového pápeža. Ako ďalej zdôraznil americký prezident, pápež sa zastáva "chudobných a bezbranných", reprezentuje lásku a súcit, ktoré naprieč dejinami katolíckej cirkvi inšpirovali svet. Zvolenie argentínskeho arcibiskupa Jorgeho Maria Bergoglia pozdravila aj americká biskupská konferencia. Predseda konferencie kardinál Timothy Dolan vo vyhlásení uviedol, že to bol "veľký míľnik pre našu cirkev". Podľa Dolana je František symbolom "jednoty všetkých katolíkov, nech žijú kdekoľvek".

Predseda Poslaneckej snemovne argentínskeho Kongresu Julián Domínguez prerušil rokovanie zákonodarcov so slovami: "Máme pápeža a je to Argentínčan". Líder opozície, poslanec Ricardo Alfonsín, syn niekdajšieho argentínskeho prezidenta Raúla Alfonsína, vyhlásil: "Ako Argentínčan sa cítim hrdý, že novým pápežom je kardinál Bergoglio".

Argentínska prezidentka Cristina Fernándezová pocestuje do Vatikánu, aby sa 19. marca zúčastnila na prvej omši nového pápeža Františka, ktorým sa stal Argentínčan Jorge Bergoglio. Zaslala mu tiež vrelý gratulačný list napriek hlbokým rozporom v otázkach politiky, ktoré medzi nimi panujú. Bergoglio, doterajší arcibiskup z argentínskej metropoly Buenos Aires, a Fernándezová sa dostávali do sporov tak často, že ich jeho oficiálny životopisec Sergio Rubin označil za "olej a vodu", informovala tlačová agentúra AP. V stredu večer však prezidentkin hovorca Alfredo Scoccimarro oznámil, že Fernándezová sa "nepochybne" zúčastní na slávnostnom uvedení pápeža do úradu. V otvorenom liste vyjadrila "Vašej Svätosti moju úctu a rešpekt", dodáva AP.

Francúzsky prezident François Hollande tlmočil pápežovi želania toho najlepšieho, aby zvládol nemalé výzvy, ktoré na neho čakajú. Francúzsko bude pokračovať v dôveryplnom dialógu so Svätou stolicou v službe mieru, spravodlivosti, solidarity a ľudskej dôstojnosti, uviedol Hollande podľa informácií z Elyzejského paláca.

Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová takisto poblahoželala novej hlave katolíckej cirkvi a podčiarkla: "Teším sa osobitne s kresťanmi z Latinskej Ameriky, že bol po prvý raz jeden z nich povolaný do čela katolíckej cirkvi". Ďaleko za hranicami katolíckeho kresťanstva očakávajú od nového pápeža mnohí od neho pomoc v orientácii nielen v otázkach viery, ale aj keď ide o mier, spravodlivosť, zachovanie ľudstva, povedala a zaželala pápežovi zdravie a sily do jeho pontifikátu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu