Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lyžiari, neriskujte svoje životy: V Tatrách 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené, hmlisto a na mnohých miestach so slabým snežením. Ochladilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14° do -3°C. Vo Fatrách fúkal čerstvý až silný severný vietor, v Tatrách silný, v nárazoch až búrlivý vietor a v Nízkych Tatrách prevláda silná víchrica s rýchlosťou vetra až 100 km/h, v nárazoch až 120 km/h.

Za posledných 24 hodín pripadlo na severnej strane Tatier 10 až 40 cm nového suchého snehu, v Nízkych Tatrách do 15 cm a vo Fatrách do 8 cm nového snehu. Nový sneh je rozložený veľmi nerovnomerne, vplyvom silného vetra je previevaný a ukladaný na záveterné, najmä juhovýchodné, južné a juhozápadné svahy, kde vytvára nestabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na hrebeňoch hôr sa nový sneh neudržal takmer vôbec. Na severnej strane Tatier, v dolinách a pod stenami sa môže nachádzať väčšie množstvo nového snehu viac ako 50 cm.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier sa vytvorilo zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo Fatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená. Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Taktiež sa očakáva výskyt spontánnych stredne veľkých lavín, ktoré môžu ohroziť údolné trasy. Pohyb vo vysokohorskom teréne neodporúčame osobám bez znalosti lavínovej problematiky a bez potrebného výstroja. Na poľskej strane Tatier je vyhlásené veľké lavínové nebezpečenstvo, 4. stupeň. Viac informácií na www.topr.pl. Lavínové nebezpečenstvo zotrváva, ojedinele na severe Tatier má mierne stúpajúcu tendenciu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu