Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Rakúsku zabíjala lavína: Turisti strhli veľké snehové pole!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VIEDEŇ - Veľká lavína s dĺžkou 400 a šírkou 100 metrov sa dnes v rakúskej spolkovej krajine Salzbursko stala osudnou pre 70-ročného miestneho občana. Jeho o päť rokov mladší spoločník vyviazol s ťažkými zraneniami a je už v starostlivosti lekárov v nemocnici.

Tretí turista z Bavorska prežil vďaka lavínovému airbagu nešťastie takmer bez zranení, informovala tlačová agentúra APA s odvolaním sa na záchranárov.

Trojica poškodených v čase zosuvu lavíny v skorých popoludňajších hodinách zrejme sama uvoľnila masívne snehové pole, ktoré nešťastníkov strhlo do hĺbky rádovo stoviek metrov. Bol to zrejme práve turista z nemeckého Bavorska, ktorý dal rozhodujúci impulz pre zosuv lavíny a potom ešte stihol aktivovať svoj lavínový airbag, čo mu zrejme zachránilo život.

Obeť lavíny síce neskončila pod masami snehu, avšak pri páde utrpela zranenia nezlučiteľné so životom. Druhý z Rakúšanov mal pri nešťastí aj obrovskú dávku šťastia, keď prežil v nie priveľmi veľkej hĺbke vďaka priestoru na dýchanie takmer 40 minút pod snehom v silne podchladenom stave, avšak bez závažnejších zranení.

Trojica bola vzorne vybavená, avšak lavínový airbag mal z nej iba spomínaný Nemec. V Rakúsku, kde dnes zaznamenali aj zosuvy ďalších lavín, no bez následkov na zdraví vyznávačov zimných športov, prišlo tak počas končiacej zimnej sezóny o život už 19 ľudí. Istá 29-ročná Nemka je v Tirolsku nezvestná už tri týždne. Tento počet obetí je však pod dlhodobým priemerom v alpskej republike, ktorý činí 26 vyhasnutých životov za sezónu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu