Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na horách pozor, trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ráno bolo na horách zamračené, miestami hmlisto. Otepľuje sa, teplota vzduchu sa pohybovala sa v rozpätí od -14° do -4°C. Fúkal čerstvý, vo vyšších polohách silný až búrlivý vietor s rýchlosťou do 75 km/hod, v Nízkych Tatrách v nárazoch až 100 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo len lokálne do jedného centimetra nového snehu. Sneh z poslednej periódy sneženia bol vplyvom prudkého vetra až víchrice veľmi nerovnomerne rozmiestený. Na hrebeňoch hôr sa neudržal takmer vôbec a bol prefúkaný na záveterné svahy, najmä do žľabov a múld s južnou, juhozápadnou a juhovýchodnou orientáciou.

Tu dosahuje výšku aj viac ako jeden meter a nie je dostatočne zviazaný so starým podkladom. Nebezpečné snehové útvary sa však sformovali aj na strmých náveterných svahoch so severnou orientáciou. Na týchto svahoch, ako aj na mnohých hrebeňových partiách je však povrch snehovej pokrývky zväčša tvrdý a ľadový, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V ostatných pohoriach je mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň, lokálne však môže byť situácia horšia. Snehová pokrývka tvorená novším a najmä prefúkaným snehom je na mnohých záveterných svahoch len mierne až slabo spevnená.

Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na svahoch so sklonom nad 35°. Vplyvom extrémne silného vetra a sneženia počas minulého týždňa je novší sneh rozmiestnený nerovnomerne a lavínová situácia v rámci jedného pohoria je rozdielna. Veľmi dôležité je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky. Pri očakávanom snežení v priebehu popoludnia, noci a zajtrajška bude stúpať lavínové nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu