Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusi malých fajčiarov nestrpia, školákom budú povinne brať krv

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA – Každý ruský školák starší desiatich rokov prejde povinným lekárskym testom, ktorý má odhaliť prípadné fajčiarske sklony. Podľa nariadenia ruského ministerstva zdravotníctva budú deti absolvovať dychovú analýzu a rozbor krvi.

Štátnu pokladnicu nariadenie príde odhadom na 35 miliárd rubľov. Rusko sa potýka s nikotínovou epidémiou a spolu s Čínou je považované za jednu z fajčiarskych superveľmocí. Povinné testy u školákov majú negatívny trend zastaviť, ale podľa odborníkov nebudú príliš účinné. Rozbory vraj môžu zistiť prítomnosť škodlivých látok len bezprostredne po vyfajčení cigarety. "Usvedčení" môžu byť navyše aj pasívni fajčiari, teda deti, ktoré vyrastajú v zafajčenom prostredí.

Učitelia okrem toho aj bez testov dobre vedia, kto v triede fajčí. Ich možnosti, ako obľube cigariet zabrániť, sú ale minimálne. Nedávno prijaté vládne opatrenia vraj tiež veľa nepomôžu, hoci sú na ruské pomery pomerne radikálne. Ruský parlament nedávno schválil protifajčiarsky zákon, ktorý zakazuje predaj tabakových výrobkov v stánkoch a ukladá vysoké pokuty za fajčenie na verejných miestach. Fajčiť bude od 1. júla zakázané na letiskách a staniciach, na detských ihriskách či na zastávkach verejnej dopravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu