Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Ohnivý horor v českom paneláku: Hoď mi deti z okna, kričal na manželku!

Za tragédiu zrejme môže šialený sused, ktorého mali vysťahovať
Za tragédiu zrejme môže šialený sused, ktorého mali vysťahovať (Zdroj: ČTK)

FRENŠTÁT NAD RADHOŠTĚM – Ak nie ja, tak nikto! Pod týmto heslom sa v nedeľu ráno rozhodol konať problémový obyvateľ paneláku v českom Frenštáte nad Radhoštěm a po chodbách takticky rozmiestnil fľaše s propanbutánom. To, čo sa dialo po tom, je už známe. Päť mŕtvych vrátane troch detí a minimálne osem zranených si vyžiadal výbuch, ktorý bytovku na ulici 6. května zrovnal so zemou. Dva dni po tragédii si ľudia zo sídliska vybavujú hrozivé spomienky, ktoré ich sprevádzajú na každom kroku.

Tv Nova priniesla tragický príbeh rodiny Konvičkovcov, ktorá v osudný deň prišla o obe milované deti. Andrea, Ondřej a ich dve malé ratolesti Adélka (3) a Radim (6) bývali v doposiaľ pokojnej časti Frenštátu nad Radhoštěm a viedli usporiadaný život. Manželom sa darilo v práci a deti im každý deň prinášali veľkú radosť. Zlomyseľnosť  ich neprajného suseda im však rodinnú idylku navždy prekazila.

Problémový obyvateľ Antonín Blažek v osudné ráno rozmiestnil po dome propanbutánové fľaše a dom odpálil. Keď zaznel prvý výbuch a z prízemia začali šľahať plamene, Ondřej sa odhodlal k zúfalému kroku. Vyskočil z okna na druhom poschodí a snažil sa zachrániť rodinu. „Skočil a volal na manželku, aby mu hodila z okna obe deti. V tom sa však ozvala druhá rana,“ opísal desivé okamihy jeden zo svedkov.

Andrea už deťom životy zachrániť nestihla. Radim a Adélka v dome uhoreli. Ondřeja odviezli do nemocnice, kde sa spamätáva zo zranení. To najhoršie ho však ešte len čaká. Lekári mu čoskoro oznámia, že prišiel o obe deti. Jeho manželka Andrea to už vie, zrútila sa a skončila v rukách psychológov.

Tragédiu pripisujú šialenému susedovi

V paneláku vo Frenštáte pod Radhoštěm sa nachádzalo viacero ohnísk požiaru. Podľa hasičských zdrojov boli ohniská nielen v byte problematického obyvateľa Antonína, ale aj v pivničných priestoroch a na ďalších miestach v dome. Silná explózia narušila statiku budovy, čo viedlo k uvoľneniu stropných panelov a ich čiastočnému kolapsu.

Česká polícia vyšetruje udalosť, pri ktorej prišlo o život najmenej päť ľudí, pre podozrenie z trestného činu všeobecného ohrozenia. Aj keď je to v súčasnosti iba jedna z vyšetrovacích verzií, aj miestni občania sa prikláňajú k tomu, že išlo o výbuch spôsobený úmyselne. Spomínaný problematický muž, ktorému hrozilo vysťahovanie práve v deň výbuchu, sa vraj opakovane miestnym spoluobčanom vyhrážal.

Na mieste tragédie pokračujú likvidačné a zabezpečovacie práce. Miestni zastupitelia medzičasom rozhodli o vyčlení milióna českých korún na náklady spojené s likvidáciou následkov udalosti. Každý z občanov - obyvateľov objektu, ktorý prežil, dostane od mesta 50 tisíc českých korún. Súčasne zastupitelia na dnešnom mimoriadnom zasadaní rozhodli o vyhlásení verejnej zbierky a jednomyseľne aj o uvoľnení svojej mesačnej odmeny na podporu poškodených. Pomoc poškodeným možno posielať na špeciálne zriadený bankový účet číslo 388 0277/0100.

Popri troch deťoch a dvoch dospelých, ktorí našli smrť v troskách objektu, ležia vo Fakultnej nemocnici v Ostrave naďalej dvaja ťažko zranení v kritickom stave. Ide o muža a ženu, ktorí utrpeli rozsiahle popáleniny. Ďalších deväť zranených, vrátane troch detí, je mimo ohrozenia života. Záchranári ešte stále pátrajú po jednom nezvestnom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu