Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Konské mäso našli aj v českom Tescu: Dávali ho do týchto lasagní!

LASAGNE: Podľa inšpekcie obsahujú konské mäso. Zobraziť galériu (2)
LASAGNE: Podľa inšpekcie obsahujú konské mäso. (Zdroj: SZPI)

BRATISLAVA - Škandál s konským mäsom sa rozšíril aj do Čiech. Tamojší kontrolóri potvrdili prítomnosť konského mäsa v mrazenom polotovare "lasagne bolognese" v plzenskom supermarkete. Lasagne pochádzali z Luxemburska.

Škandál s primiešavaním konského mäsa do výrobkov z hovädziny sa dostal aj do susedného Česka. Tamojšia Státní zemědělská a potravinářská inspekce potvrdila prítomnosť konskej DNA v mrazenom výrobku Lasagne Bolognese. Podľa českých médií šlo o štyristogramové balenie značky Nowaco s minimálnou trvanlivosťou do 18.10 2013 a 24.2. 2014. Lasagne pochádzali z Luxemburska. "Obidve vzorky inšpekcia odobrala v prevádzke Tesco v Plzni. SZPI nariadila predajcovi aby klamlivo označené výrobky okamžite stiahol zo svojej siete," citujú Novinky.cz hovorcu inšpekcie Pavla Kopřivu. Kopřiva upozornil, že konské mäso je pre ľudí neškodné, no klamlivé označovanie tovaru je trestným činom. Česká legislatíva v takomto prípade umožňuje udelenie pokuty do troch miliónov českých korún. České Tesco sa za situáciu ospravedlnilo a zákazníkom, ktorí si lasagne už kúpili, ponúka vrátenie peňazí.

Na Slovensko sa nedostali

Distribučná spoločnosť Bidvest vyhlásila, že lasagne s obsahom koniny sa na Slovensko nedostali. "Zostali u výrobcu v Luxembursku. V súčasnej dobe sa šarže vyšetrujú v akreditovanom laboratóriu, či obsahujú stopy konského mäsa, alebo nie. Tovar je blokovaný i pre ďalší predaj zákazníkom do doby, kým nebudú známe výsledky rozborov," informovala spoločnosť.

Hovädzie lasagne s konským
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SZPI)

Zloženie výrobku. O konine ani slovo.
Zobraziť galériu (2)
Zloženie výrobku. O konine ani slovo.  (Zdroj: SZPI)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu