Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Panika na hinduistickom festivale: V tlačenici zomrelo najmenej 36 ľudí!

V panike zahynulo najmenej desať ľudí Zobraziť galériu (6)
V panike zahynulo najmenej desať ľudí

ILÁHÁBÁD - Najmenej 36 ľudí zahynulo v nedeľu v tlačenici na železničnej stanici v severoindickom meste Iláhábád. Počet mŕtvych sa môže zvýšiť, pretože viacero zranených je v kritickom stave, informovala dnes indická televízia NDTV.

Tlačenica prepukla okolo 19.00 h miestneho času na mostíku medzi nástupišťami číslo 5 a 6. Na stanici boli v tom čase tisíce ľudí, veľa z ich sa vracalo domov z tradičného hinduistického rituálu kumbhaméla.
      
Podľa očitých svedkov panika vznikla po tom, čo sa polícia pokúsila usmerniť davy ľudí. Príbuzní obetí si sťažovali, že príslušným orgánom trvalo viac ako dve hodiny, kým začali konať. Na stanici bol napríklad len jeden lekár.
      
"Najmenej štyria až piati ľudia zomreli na stanici, pretože ich ani po dvoch hodinách neprijali do nemocnice," povedal jeden očitý svedok. Podľa agentúry PTI telá desiatich obetí ležali na stanici ešte tri hodiny po incidente.
      
Indické železnice sa pokúsili zvládnuť nával veriacich pridaním 49 osobitných vlakov k 112 pravidelným, ktoré každý deň prichádzajú do Iláhábádu.
      
Milióny zbožných hinduistov sa v nedeľu v Indii ponorili do chladných vôd posvätnej rieky Ganga v rámci náboženského rituálu, o ktorom sú presvedčení, že z nich zmyje hriechy. Nedeľa bola totiž jedným z najpriaznivejších dní kumbhamély, čiže sviatku džbánov, ktorý trvá 55 dní a je jedným z najväčších náboženských zhromaždení na svete.
      
Očakávalo sa, že v okrajovej časti Iláhábádu, v mieste, kde sa Ganga spája s riekou Jamunou a ďalším vodným tokom - mýtickou riekou Sárasvatí - sa do 12. februára okúpe až 30 miliónov ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu